Μενού Κλείσιμο

Πολιτικά Ευβοίας

Τα Πολιτικά είναι ένα όμορφο χωριό της Εύβοιας με τεράστια πεντακάθαρη παραλία, σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τη Χαλκίδα. Ανήκει στον Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων και έχει πληθυσμό 1.378 κατοίκων, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Η ονομασία Πολιτικά δόθηκε από τους κατοίκους που εγκαταστάθηκαν στη σημερινή θέση του χωριού κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής Περιόδου. Προερχόμενοι από τον Γαλατά της Κωνσταντινούπολης, έδωσαν το όνομα της Πόλης στον νέο τους τόπο. Κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας, πιθανόν το 13ο αιώνα, κτίστηκε στο κέντρο του χωριού οχυρός πύργος που σώζεται μέχρι σήμερα. Υπήρξε, όπως όλοι οι παρόμοιοι πύργοι, έδρα του ευγενούς στον οποίο είχε παραχωρηθεί η γύρω περιοχή με αντάλλαγμα συμμετοχή σε πολεμικές επιχειρήσεις. Στο ισόγειο αποθηκευόταν η αγροτική παραγωγή από τα κτήματα που καλλιεργούσαν οι πάροικοι και στον πάνω όροφο συναθροίζονταν ο φεουδάρχης και οι υποτελείς του, ενώ οι υπηρέτες, οι τεχνίτες, οι αγρότες και η φρουρά ζούσαν γύρω από τον πύργο για λόγους προστασίας. Ο σωζόμενος πύργος είναι τετραώροφος, με την είσοδο να βρίσκεται στον δεύτερο όροφο, ενώ η πρόσβαση γινόταν με κινητή σκάλα, η οποία θα μπορούσε να αφαιρεθεί εύκολα σε περίπτωση κινδύνου.

Στην κεντρική πλατεία των Πολιτικών που περιβάλλεται από πλατάνια, βρίσκονται τα παραδοσιακά καφενεία του χωριού. Κοντά στον οικισμό βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας Περιβλέπτου του 13ου αιώνα με καθολικό που κτίστηκε επί Τουρκοκρατίας στον ρυθμό του σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού με τρούλο. Στη θέση Προφήτης Ηλίας, με πανοραμική θέα προς τα Πολιτικά και τον βόρειο Ευβοϊκό κόλπο, βρίσκεται το ομώνυμο εξωκλήσι.