Μενού Κλείσιμο

Πλοκαμιανά, Χανιά

Οικισμός, που ανήκει στην κοινότητα Βάθης Κισάμου. Είναι κτισμένος σε υψόμετρο 150μ. και βρίσκεται σε απόσταση 66χμ. νοτιοδυτικά των Χανίων. Οι κάτοικοι, 60 περίπου τον αριθμό, ασχολούνται κυρίως με την παραγωγή λαδιού και με την καλλιέργεια πατάτας και σταφυλιών.

Λέγεται ότι οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού ήταν οι Πλοκαμάκηδες κι έτσι ο οικισμός ονομάστηκε Πλοκαμιανά. Γύρω από το χωριό υπάρχουν πολλές τοποθεσίες με τούρκικα ονόματα. Την εποχή της Τουρκοκρατίας μάλιστα λένε ότι ζούσε κάποιος με υπερφυσική δύναμη, που λεγόταν Σκασίληςή Σκασιλομανόλης, τον οποίο τελικά τον σκότωσαν οι Τούρκοι. Τόσο μεγάλη μάλιστα ήταν η δύναμή του που λένε ότι κάποτε μετέφερε μόνος του ένα δοκάρι, που μόνο έξι άντρες μπορούσαν να σηκώσουν.

Πολλοί από τους κατοίκους του χωριού πήραν μέρος και αγωνίστηκαν με τόλμη στο ηρωικό έπος της Αλβανίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μερικοί απ’ αυτούς είναι ο Στυλιανός Πλοκαμάκης του Μιχαήλ, που ήταν και ο πρώτος Κρητικός, που πήρε μέρος στο Αλβανικό έπος με το βαθμό του λοχία, ο Χαρίδημος Πλοκαμάκης του Αλεξάνδρου, ο Κώστας Πλοκαμάκης του Γεωργίου, ο Ελευθέριος Κολοκοτρώνης, ο Κωνσταντίνος Κολοκοτρώνης κ.ά.

Στα Πλοκαμιανά ο επισκέπτης συναντά πολύ παλιές εκκλησίες την εκκλησία του Αγίου Αντωνίου ηλικίας 200 χρόνων χωρίς αγιογραφίες, την εκκλησία της Αγίας Τριάδας και την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα. Επίσης εκεί κοντά υπάρχει και η εκκλησία της Παναγίας (Εισόδια της Θεοτόκου). Παλιότερα ήταν μοναστήρι, αλλά σήμερα είναι έρημο και ερειπωμένο. Οι παλιοί λένε ότι όταν γιόρταζε η εκκλησία αυτή, οι μοναχοί έσφαζαν δύο βόδια και τάιζαν όλο τον κόσμο, που ερχόταν στο πανηγύρι.

Οι παλιότερες οικογένειες του οικισμού είναι οι Πλοκαμάκηδες, οι Καλομοιράκηδες, oι Περάκηδες, oι Koλοκoτρωναίοι, oι Kρασάκηδες, oι Λπσαρδάκηδες, οι Γρυλωνάκηδες, oι Πυρoβoλάκηδες, oι Koντάκηδες και oι Γεωργιλάδες.

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα, 1980-1995.