Μενού Κλείσιμο

Πλάτσα Μεσσηνίας

Η Πλάτσα είναι ένα παραδοσιακό ημιορεινό χωριό της Μεσσηνιακής Μάνης  χτισμένο μέσα  σε ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον και με θέα προς τον Ταΰγετο, τον Μεσσηνιακό κόλπο και το Ιόνιο. Το όνομά της σημαίνει πλάτωμα ή ανοιχτή πλατεία και στην αρχαιότητα αποτελούσε το ορεινό τμήμα της αρχαίας Πέφνου, του βασιλείου του Τυνδάρεω, πατέρα της ωραίας Ελένης και της Κλυταιμνήστρας. Σήμερα, υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Δυτικής Μάνης και κατά την απογραφή του 2011 αριθμούσε 162 κατοίκους.

Κατά τη βυζαντινή περίοδο η Πλάτσα ήταν ένας από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους οικισμούς της περιοχής, γεγονός που αποδεικνύεται από τους πολλούς οχυρωματικούς πύργους και τους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς ναούς της. Αξιόλογοι ναοί είναι ο Άγιος Δημήτριος του 11ου-12ου αιώνα με εξαίσιες τοιχογραφίες και ανάγλυφα, ο Άγιος Νικόλαος που χτίστηκε τον 10ο αιώνα και ανήκει στον τύπο βασιλίζουσας βασιλικής με οκταγωνικό τρούλο και κυλινδρικές καμάρες χωρίς παράθυρα και ο μονόχωρος, σταυρεπίστεγος ναός της Αγίας Παρασκευής που χτίστηκε το 1412, σύμφωνα με την εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα που βρίσκεται πάνω από την πύλη της εισόδου.

Κοντά στην Πλάτσα, σε μια τοποθεσία με εξαιρετική θέα προς τον Μεσσηνιακό κόλπο, βρίσκεται το Ανοιχτό Θέατρο Δυτικής Μάνης που αποτελεί ένα σύγχρονο μνημείο πολιτισμού όπου διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις. Από τις πιο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις της Πλάτσας είναι η αποκριάτικη γιορτή που γίνεται την Καθαρά Δευτέρα στο αλσύλιο Καμπινάρι, εκεί που βρίσκεται ο ναός του Αγίου Νικολάου.

Φωτό: Πλάτσα Μεσσηνίας. Ο Άγιος Νικόλαος, χτισμένος τον 10ο αιώνα (https://kalamatajournal.gr/)

Πλάτσα Μεσσηνίας (https://messinianmani.gr/)