Μενού Κλείσιμο

Πλάτανος Ηλείας

Ο Πλάτανος είναι πεδινό χωριό της Ηλείας, χτισμένο σε υψόμετρο 62 μέτρων και σε απόσταση 3 χλμ. από την Αρχαία Ολυμπία. Διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και κατά την απογραφή του 2011 είχε 761 κατοίκους.

Ο Πλάτανος αναφέρεται από τον περιηγητή Παυσανία ως το τελευταίο χωριό πριν την Αρχαία Ολυμπία, απ’ όπου περνούσε η αρχαία οδός που ένωνε την Αρχαία Ήλιδα με την Αρχαία Ολυμπία. Αυτή η οδός ήταν δευτερεύουσα λόγω της δύσκολης πρόσβασης. Η ονομασία του, σύμφωνα με μαρτυρίες, οφείλεται σε έναν μεγάλο πλάτανο με διάμετρο κορμού 10 μέτρων που χαρακτηριστικό του, εκτός από το μέγεθος, ήταν και η μεγάλη κουφάλα που είχε.

Το 1700 μ.χ., σε απογραφή πληθυσμού που είχαν κάνει οι Φράγκοι (GRIMANI), ο Πλάτανος είχε 14 οικογένειες, συνολικά 62 ανθρώπους.

Η κεντρική εκκλησία του χωριού είναι  ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος που χτίστηκε το έτος 1900 από Λαγκαδινό αρχιμάστορα. Το καμπαναριό κατασκευάστηκε το 1924 από τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και το ρολόι το 1925 από την τότε επιτροπή της εκκλησίας. Έξω από το Ναό, υπάρχει ένας μεγάλος πλάτανος, τον οποίο φύτεψαν τα παιδιά του σχολείου το 1886.

Ανατολικά του χωριού βρίσκεται η τοποθεσία Πιλαλίστρα, που στην αρχαία εποχή αποτελούσε το σημείο αφετηρίας για τη διεξαγωγή αγώνων δρόμου με κατάληξη στην Αρχαία Ολυμπία. Αυτό γινόταν για αγωνίσματα δρόμου μεγαλύτερου του ενός σταδίου (το στάδιο αντιστοιχεί σε 192.27 μέτρα).