Μενού Κλείσιμο

Πλάτανος Αιτωλοακαρνανίας

 

 

O Πλάτανος, το όμορφο κεφαλοχώρι της Ναυπακτίας, οφείλει το όνομά του σε ένα τεράστιο πλατάνι που υπήρχε στο χωριό. Είναι ένας παραδοσιακός οικισμός με λιθόστρωτα σοκάκια και πέτρινα σπίτια που βρίσκεται κάτω από ένα πανέμορφο δάσος, σε υψόμετρο 880 μέτρων.

Η τοποθεσία του χωριού επιλέχθηκε για κατοίκηση, πιθανότατα τον 17ο αιώνα, χάρη στο δύσβατο της περιοχής και την ασφάλεια που πρόσφερε από τους Τούρκους και τις επιδρομές ληστών και πειρατών.

Ο Πλάτανος ήταν ένα πλούσιο χωριό με κατοίκους υψηλού πνευματικού επιπέδου και, μάλιστα, στην ευρύτερη περιοχή ήταν γνωστό ως το «χωριό των γραμμάτων», καθώς είχε γιατρούς, καθηγητές και άλλους μορφωμένους κατοίκους. Στην πλειοψηφία τους, όμως, οι κάτοικοι ήταν γεωργοί και κτηνοτρόφοι και ασχολούνταν με την αμπελοκαλλιέργεια, την εκτροφή μεταξοσκώληκα και τη μελισσοκομία.

Στην πλατεία του χωριού δεσπόζει ο ναός του Αγίου Νικολάου που χτίστηκε μεταξύ 1846 και 1869 από δωρεές και με την συμβολή των κατοίκων. Κοντά βρίσκονται και τα δύο μουσεία του Πλάτανου, το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης 1940-1945 που είναι αφιερωμένο στη μνήμη του πρώτου Πλατανιώτη ήρωα του Αλβανικού Έπους Υπολοχαγού Μιχάλη Τσίπουρα και το Λαογραφικό – Πνευματικό Μουσείο που περιλαμβάνει παλιά αντικείμενα λαϊκής τέχνης, παλιά βιβλία και φωτογραφίες. Από τα αξιοθέατα του χωριού είναι και η οικία Ροντήρη, όπου λέγεται ότι είχε εγκαταστήσει ο Καραϊσκάκης το αρχηγείο του κατά την περίοδο 1825-1826.

 

 

Φωτό:  http://www.kravara.com/cache/mod_aidanews2/thumbs/36-platanos-nafpaktias-1-first.jpg