Μενού Κλείσιμο

Πλατανές Ρεθύμνης

Οι Πλατανές είναι χωριό και κοινότητα της επαρχίας Ρεθύμνης. Απέχει 5 χμ. από το Ρέθυμνο και κατοικείται από 400 άτομα. Στον Πλάτανε ανήκει και η συνοικία Τσισμέ.

Το όνομα του το οφείλει στα πολλά πλατάνια που υπάρχουν στην περιοχή. Δείγμα ότι η περιοχή έχει πολλά νερά. Μάλιστα η ονομασία που έχει επικρατήσει Πλατανιάς δεν συμφωνεί καθόλου με την κρητική διάλεκτο, σε αντίθεση με την ονομασία Πλατανές που είναι πιο σωστή.

Το χωριό στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας κατοικούνταν από Τούρκους αγάδες. Μαζί με τους Τούρκους είχαν έλθει και αρκετοί μικρασιάτες που μετά την απελευθέρωση της Κρήτης, και με την ανταλλαγή των πληθυσμών, παρέμειναν στο χωριό. Βέβαια κατοικούσαν και λίγοι Κρήτες οι οποίοι ασχολούνταν κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Πριν έλθουν οι μικρασιάτες. ο τόπος ήταν εγκαταλειμμένος, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετά λιμνάζοντα νερά και η ελονοσία στην κυριολεξία να θερίζει τους κατοίκους.

Με τον ερχομό των μικρασιατών δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή σ” αυτό το θέμα, έτσι που μετά το 1950 εξαφανίστηκε κάθε εστία που μπορούσε να προκαλέσει αυτή τη θανατηφόρα ασθένεια. Μάλιστα υπάρχει και ένα εκκλησάκι που λέγεται Άγιος Γιάννης ο Ριζολόγος (ρίγη ελονοσίας), που θεράπευε την ελονοσία. Παλιότερες οικογένειες είναι οι Μπαρπούνηδες, οι Βογιατζήδες και οι Αναστασάκηδες. Οι κάτοικοι σήμερα εκτός από τη γεωργία  από την οποία παράγουν κυρίως κηπευτικά και πορτοκάλια ασχολούνται και με τον τουρισμό, όπου τα τελευταία χρόνια ο τόπος είχε μια θετική ανάπτυξη.

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα 1980-1995.