Μενού Κλείσιμο

Πλατανάκι Κυνουρίας

To Πλατανάκι  είναι μικρό ορεινό χωριό της Αρκαδίας, χτισμένο σε υψόμετρο 980 μ. σε πανέμορφη τοποθεσία δίπλα σε ελατοδάσος του Πάρνωνα. Υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Νότιας Κυνουρίας και έχει 72 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Πολλοί κάτοικοι κατά τους χειμερινούς μήνες μετοικούν στο χωριό Βλαχιώτη Λακωνίας. Οι κύριες ασχολίες τους είναι η γεωργία, η μελισσοκομία και οι οικοδομικές εργασίες.

Η περιοχή, που είναι κατάφυτη από έλατα, κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν Γλυππία και κατοικείτο από Αχαιούς.

Βρύση του 1889 στο Πλατανάκι
Βρύση του 1889 στο Πλατανάκι

Η κεντρική εκκλησία της Παναγίας χρονολογείται από τον 19ο αιώνα και διαθέτει ξυλόγλυπτο τέμπλο με εικόνες καλής τέχνης μεταβυζαντινών χρόνων. Αξιοθέατο του χωριού αποτελεί και η πετρόκτιστη τρίκρουνη βρύση του 1889 (ανακαινίσθηκε το 1953) που έχει έντονα αρχιτεκτονικά στοιχεία του νεοκλασικισμού. Είναι κατασκευασμένη από ντόπιους τεχνίτες, από μάρμαρο Πάρνωνος, προερχόμενο από τη θέση Μαρμαριάς και το οποίο είναι υπόλευκο με γκρίζα απόχρωση.

Σε μικρή απόσταση από το Πλατανάκι υπάρχουν ερείπια μεσαιωνικού κάστρου και της ερειπωμένης πλέον Μονής Παλαιοπαναγιάς. Στην περιοχή έχουν βρεθεί θραύσματα αγγείων ενώ στην είσοδο του καθολικού της παλαιάς μονής υπάρχει μέρος αρχαίου αγάλματος.

Το Πλατανάκι είναι η πατρίδα του Μακεδονομάχου Ζαχαρία Παπαδά ή Καπετάν Φούφα που σκοτώθηκε το 1907 σε μάχη εναντίον Βουλγάρων Κομιτατζίδων στο Παλαιοχώρι Πτολεμαΐδας που σήμερα έχει μετονομαστεί σε Φούφας ως ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης. Η γενέτειρά του τον τιμά κάθε χρόνο τελώντας μνημόσυνο στη μνήμη του, ενώ στην πλατεία του χωριού βρίσκεται η προτομή του.