Μενού Κλείσιμο

Πλάκες Μήλου

Οι Πλάκες είναι ένα μικρό γραφικό χωριό της Μήλου, στα βόρεια του νησιού. Απέχει μόλις 4,5 χιλιόμετρα από το λιμάνι και βρίσκεται δίπλα ακριβώς από την πρωτεύουσα, την Πλάκα. Το όνομά τους το πήραν επειδή η περιοχή ήταν επίπεδη.

Στις Πλάκες βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους, η τέταρτη σε μέγεθος εκκλησία της Μήλου, στην οποία υπάρχει μία από τις παλαιότερες εικόνες του νησιού, η Παναγία η Ακραδιώτισσα. Ο ναός ανεγέρθη το 1853 και έχει κάποιες σύγχρονες τοιχογραφίες και ενδιαφέρουσες εικόνες όπως του Άρχοντος Μιχαήλ, του Χριστού, του Προδρόµου, της Κυρίας των Αγγέλων και του Αγίου Ιακώβου.

Ιδιαίτερα είναι τα έθιμα που τηρούνται στο χωριό κατά την περίοδο του Πάσχα. Το πιο χαρακτηριστικό είναι η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης και της Ταφής του Κυρίου που γίνεται στη θέση «Γολγοθάς», σε έναν λόφο με τρεις σταυρούς και έναν λαξευμένο τάφο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλακών διοργανώνει εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής, λαογραφικών προϊόντων και εθίμων, ποιητικές και μουσικές βραδιές. Επίσης κάθε χρόνο, τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου, γίνεται στην κεντρική πλατεία του χωριού μεγάλο νησιώτικο γλέντι.

 

 

 

 

Φωτό: http://milos-greece.com/en/other-villages.html