Μενού Κλείσιμο

Πλακάδος Λέσβου

Ο Πλακάδος είναι το μικρότερο χωριό της Γέρας, χτισμένο πάνω σε έναν καταπράσινο λόφο και με ένα ποταμάκι που περνά δίπλα του να φέρνει τα νερά από τη ρεματιά της «Μάννας». Έχει 238 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Ο Άγιος Βλάσης, η εκκλησία του γραφικού χωριού, χτίστηκε το 1840 και είναι ρυθμού βασιλικής. H εκκλησιά άρχισε να κτίζεται το 1836, γι’ αυτό υπάρχει και πλάκα στον αυλότοιχο καθώς και το τούρκικο φιρμάνι της άδειας. Σαν παλιά εκκλησιά του χωριού αναφέρεται η Κοίμηση της Θεοτόκου που βρίσκεται τώρα ξανακτισμένη στο υψηλότερο σημείο του χωριού, που ονομάζεται «Παναγιά». Εκεί, σύμφωνα με την παράδοση, επειδή φωτοβολούσε ο τόπος τις Άγιες ημέρες του Πάσχα, οι Τούρκοι την έκαψαν και έδωσαν άδεια να κτισθεί ένα μικρό κτίσμα πιο χαμηλά όπου οι χριστιανοί λειτουργούσαν. Αυτό το μικρό σπιτάκι υπάρχει ακόμα πίσω από τον Άγιο Βλάση και πρέπει κανείς να κατεβεί αρκετά σκαλοπάτια για να μπει μέσα. Στον αυλόγυρο της εκκλησίας, σε μια μικρή πλατεία, υπάρχει μια παλιά βρύση που μαζεύει το νερό σε μια κτιστή στέρνα και στη μέσα μεριά (προς την αυλή της εκκλησίας) ο κρουνός ξεπηδά από το μέσον της πλάκας ενός παλαιοχριστιανικού θωρακίου.

Στον Πλακάδο υπάρχουν δύο είσοδοι, μία στρωμένη με μπετόν για τα αυτοκίνητα και μία δεύτερη, λιθόστρωτη, που περνά επάνω από το ποταμάκι μέσω ενός παλιού γεφυριού. Εκεί βρίσκεται το ηρώο του χωριού με ένα αγροκήπιο που σκιάζεται από ψηλά δέντρα.

 

Φωτό: https://www.emprosnet.gr/