Μενού Κλείσιμο

Πλάκα Αποκορωνού, Χανιά

Χωριό και κοινότητα της επαρχίας Αποκορώνου. Είναι κτισμένο σε υψόμετρο 80μ. και έχει 200 κατοίκους που ασχολούνται κυρίως με την ελαιοκαλλιέργεια, την αμπελοκαλλιέργεια και την αλιεία.

Σύμφωνα με τις διηγήσεις των κατοίκων του χωριού η ονομασία προήλθε από μια παλιό πλάκα που την πύρωναν (την ζέσταιναν) οι βοσκοί και έψηναν επάνω της το ψωμί.

Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας κατοικούσαν εδώ μόνο Τούρκοι. Στην τοποθεσία Μαύρη Πλάκα έγιναν πολλές μάχες με τους Τούρκους.

Λέγεται ότι την εποχή της Τουρκοκρατίας ένας τυροκόμος παντρεμένος, έβλεπε να του λείπει το τυρί. Παρακολουθώντας μια μέρα έπιασε έναν Τούρκο, που του έκλεβε τυρί. Τον πιάνει και τον πάει σπίτι του. Στις παρακλήσεις του Τούρκου να τον σκοτώσει, ο τυροκόμος αρνήθηκε και η γυναίκα του τον παρακινούσε να σκοτώσει τον άπιστο. Τελικό όμως ο τυροκόμος δεν τον σκότωσε εφαρμόζοντας την παροιμία «κάνε το καλό και ρίξτο στο γυαλό».

Κάποτε όταν ο τυροκόμος πιάστηκε από τους Τούρκους και πουλήθηκε αιχμάλωτος στην Τουρκία ο Τούρκος που αναφέραμε πιο πάνω, πλήρωσε τα περισσότερα λεφτά για να αγοράσει τον τυροκόμο, ζήτησε, μάλιστα από τη γυναίκα του να περιποιηθεί ιδιαίτερα τον τυροκόμο. Έπειτα τον έντυσε τούρκικα και τον ελευθέρωσε.

Για την εκκλησία του Αγίου Αντωνίου διηγούνται ότι την έκτιζαν το καλοκαίρι και χαλούσε τον χειμώνα, γιατί φούσκωναν τα νερό του διπλανού χειμάρρου. Την παραμονή του Αγίου Αντωνίου, κατά την παράδοση ο ίδιος ο άγιος έκανε σεισμό για να κυλήσει ο βράχος και να προστατευτεί η εκκλησία και ο συγκεντρωμένος λαός: «Τον σπερινό του Αγίου Ντονιού την ταχυνή από σπέρας, τον εκάμενε τον σεισμό και ο άγιος, τον φοβερό τον μέγα».

Κύλησε, λοιπόν, ο βρόχος από το σεισμό και ο άγιος τον σταμάτησε με το χέρι του, εκεί όπου ήθελε. Το αποτύπωμα του χεριού του Αγίου Αντωνίου σώζεται μέχρι σήμερα.

Στο χωριό υπάρχει επίσης η εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Παλιότερες οικογένειες του χωριού είναι οι Βολακάκηδες, οι Βλαμάκηδες, οι Κουμαντράκηδες, οι Παρασκευάκηδες, οι Χαροκοπάκηδες, οι Παπαντωνάκηδες και οι Μαραθάκηδες.

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα, 1980-1995.