Μενού Κλείσιμο

Πηγάδια Μεσσηνίας

Τα Πηγάδια είναι ορεινός οικισμός της Δυτικής Μάνης, χτισμένος σε υψόμετρο 927 μέτρων, ο οποίος σήμερα είναι σχεδόν εγκαταλελειμμένος. Δημιουργήθηκε επί Τουρκοκρατίας όταν καταδιωκόμενοι Ηπειρώτες από τα Πέντε Πηγάδια Ιωαννίνων εγκαταστάθηκαν εκεί.

Στην περιοχή έχουν έρθει στο φως διάφορα ευρήματα που χρονολογούνται από το τέλος της νεολιθικής εποχής, όπως ένας λίθινος πέλεκυς, θραύσματα πήλινων αγγείων, οστά θηλαστικών και τμήμα ανθρώπινης γνάθου με δύο δόντια.

Από τα Πηγάδια ξεκινά ο ξηροπόταμος της Σάντοβας που καταλήγει στο βοτσαλωτό ακρογιάλι των Κιτριών. Η περιοχή ήταν δύσβατη και η επικοινωνία με τα υπόλοιπα χωριά γινόταν μέσω καλντεριμιών που διατηρούνται μέχρι σήμερα και χρησιμοποιούνται από πεζοπόρους που διασχίζουν το φαράγγι του Ριντόμου ή της Κοσκάρακας που περνά από τον οικισμό. Εκτός από τα καλντερίμια, ονομαστό είναι και το διπλό πέτρινο Πηγαδιώτικο γεφύρι.

Ανάμεσα στα ελάχιστα εναπομείναντα σπίτια των Πηγαδιών δεσπόζει ο ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών που πανηγυρίζει την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου, με φωνές να αντηχούν στο σχεδόν ακατοίκητο χωριό που γεμίζει με κόσμο, έστω για μια ημέρα.

Φωτό: https://messinia.mobi/