Μενού Κλείσιμο

Πηγάδια (Κάρπαθος) Καρπάθου

Τα Πηγάδια (ή Κάρπαθος) είναι η πρωτεύουσα και το κυριότερο λιμάνι του νησιού της Καρπάθου. Είναι χτισμένα στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού, εκεί που βρισκόταν η αρχαία πόλη Ποσείδιο. Ως πρωτεύουσα είναι ανεπτυγμένη τουριστικά και διαθέτει όλες τις σύγχρονες υποδομές που προσελκύουν πολλούς επισκέπτες.

Τα Πηγάδια έγιναν πρωτεύουσα της Καρπάθου το 1892 και το 1953 ονομάστηκε επίσημα Κάρπαθος. Η ονομασία Πηγάδια προέρχεται από τις πολλές φυσικές πηγές που υπάρχουν στην περιοχή. Η παλιά πρωτεύουσα του νησιού ήταν το Απέρι που βρίσκεται περίπου 8 χιλιόμετρα από το σημερινό διοικητικό κέντρο της Καρπάθου.

Στην κορυφή του λόφου των Πηγαδιών σώζονται ερείπια της ακρόπολης της αρχαίας πόλης Ποσείδιο και τμήματα από τα κυκλώπεια τείχη που την προστάτευαν.

Αξιοθέατα της πρωτεύουσας, εκτός από την ακρόπολη, είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο και τα ερείπια της παλαιοχριστιανικής βασιλικής της Αγίας Φωτεινής στον παραλιακό δρόμο που σύμφωνα με τους ιστορικούς είχε χτιστεί επάνω στα ερείπια του ιερού των Διόσκουρων.

Ενδιαφέρον φυσικό αξιοθέατο της περιοχής, στη θέση Μύλοι, είναι η σπηλιά του Ποσειδώνα που χρησιμοποιήθηκε κατά την αρχαιότητα ως τόπος λατρείας. Το λαξευμένο στον βράχο ιερό ήταν αφιερωμένο στον Ποσειδώνα ή στην Αφροδίτη.

Τα Πηγάδια έχουν μια οργανωμένη αμμουδερή παραλία μήκους 4 χιλιομέτρων που υποδέχεται πολύ κόσμο κάθε καλοκαίρι.

Ιδιαίτερη γιορτή της Καρπάθου που γίνεται στα Πηγάδια αλλά και στα χωριά Όθος και Σπόα είναι του Αγίου Γεωργίου του Μεθυστή, στις 3 Νοεμβρίου. Τότε ανοίγονται τα βαρέλια με το καινούργιο κρασί και όλοι δοκιμάζουν από κελάρι σε κελάρι.

Φωτό: https://karpathos.gr/