Μενού Κλείσιμο

Πεζούλα Καρδίτσας

Η Πεζούλα είναι χτισμένη στις όχθες του Μέγα ποταμού σε μια κατάφυτη περιοχή με καστανιές, έλατα και βελανιδιές κοντά στη λίμνη Πλαστήρα και σε υψόμετρο 900 μέτρων. Τα σπίτια του πανέμορφου χωριού βρίσκονται κατά μήκος και των δύο πλευρών της ρεματιάς που διασχίζει την Πεζούλα.

Η πρώτη έμμεση αναφορά στο χωριό υπάρχει από τα τέλη του 16ου αιώνα και αφορά την καταγωγή του Αγίου Σεραφείμ, ηγούμενου της Μονής Κορώνας και αργότερα αρχιεπισκόπου Φαναρίου και Νεοχωρίου. Ο Άγιος Σεραφείμ είχε ενεργό συμμετοχή στην επανάσταση του 1600 του Διονυσίου του Σκυλοσόφου, όπου συνελήφθη από τους Τούρκους, βασανίστηκε και απαγχονίστηκε.

Αξιοθέατα της Πεζούλας είναι η τρίκογχη καμαροσκέπαστη εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονος, η οποία χτίστηκε στη θέση μοναστηριού του 16ου αιώνα και βρίσκεται σε ένα ξέφωτο πυκνού δάσους που έχει θέα προς τη λίμνη Πλαστήρα, οι πέτρινες βρύσες και ο γραφικός νερόμυλος κοντά στο ποτάμι.

Κοντά στην Πεζούλα, μετά το Μεγάλο Ποτάμι βρίσκεται  ο οικισμός Καλύβια Πεζούλας, όπου πριν από τη δημιουργία της λίμνης είχαν οι κάτοικοι τις καλύβες στις οποίες αποθήκευαν τα αγροτικά προϊόντα και τα εργαλεία τους όταν εργάζονταν στα χωράφια του οροπεδίου της Νεβρόπολης, του Μεγάλου Κάμπου. Σήμερα είναι ένα οικισμός διαρκώς αναπτυσσόμενος χάρη στη γειτνίασή του με τη λίμνη Πλαστήρα.

Φωτό: https://plastiras-ota.gr/