Μενού Κλείσιμο

Πετρίνα Λακωνίας

Η Πετρίνα είναι ένα χωριό του νομού Λακωνίας, χτισμένο σε υψόμετρο 220 μέτρων στις ανατολικές πλαγιές του Ταϋγέτου. Υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Ανατολικής Μάνης και έχει 272 κατοίκους.

Η ίδρυση του χωριού ξεκίνησε τον Μεσαίωνα και άκμαζε ιδιαιτέρως κατά τα τελευταία χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Ωστόσο, με την κατάληψη της Λακωνίας από τους Τούρκους το 1460, η Πετρίνα καταστράφηκε και κατοικήθηκε από τους Οθωμανούς. Κατά τη δεύτερη Tουρκοκρατία (1715-1821) ήταν ένα από τα Μπαρδουνοχώρια στο οποίο συμβίωναν Έλληνες και Αλβανότουρκοι.

Στην Πετρίνα ιδρύθηκε το 1915 ένας από τους πρώτους αγροτικούς συνεταιρισμούς στην Ελλάδα. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πετρίνας λειτουργεί μέχρι σήμερα παρέχοντας μια σειρά υπηρεσιών σε όλα τα στάδια της ελαιοκαλλιέργειας και παραγωγικής διαδικασίας. Το χωριό και η γύρω περιοχή φημίζονται για το εξαιρετικό ελαιόλαδο το οποίο έχει πιστοποιηθεί ως προϊόν ΠΟΠ (Προστασία Ονομασίας Προέλευσης).

Στην μεγάλη πλατεία του χωριού βρίσκεται η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων Παύλου και Πέτρου με το πέτρινο καμπαναριό. Η εκκλησία χτίστηκε το 1900, ενώ ο πύργος του ρολογιού κατασκευάστηκε το 1951 και ήταν δωρεά ομογενούς. Στις 29 Ιουνίου πραγματοποιείται πανηγύρι με κρασί, φαγητό και ζωντανή μουσική.

Στην Πετρίνα στέκει ερειπωμένος πύργος της Παλαιολόγειας περιόδου, του 15ου αιώνα, μοναδικό είδος πύργου για εκείνη την εποχή καθώς παρουσιάζει ομοιότητες τόσο με τα αρχοντικά του Μυστρά, όσο και με έναν τύπο πύργων του τουρκοκρατούμενου Μοριά, η ύπαρξη και διάδοση των οποίων μαρτυρείται από το 1671. Στο έγγραφο «Κώμης Έκφρασις» του Ιωάννου Διακόνου του Ευγενικού που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα αναφέρεται ότι ο πύργος ήταν κοινοτικός και είχε κτιστεί από τους κατοίκους, οι οποίοι μάλιστα ήδη τον είχαν χρησιμοποιήσει για να αμυνθούν εναντίον επιδρομέων από γειτονική περιοχή.

Κάθε Αύγουστο πραγματοποιείται στην πλατεία του χωριού «Το καλάθι του χωριού», μία έκθεση παραδοσιακών προϊόντων. Οι γυναίκες της Πετρίνας, μέσω του Συλλόγου τους «Η Εστία», φτιάχνουν διάφορα τοπικά προϊόντα, όπως χυλοπίτες, τραχανά και γλυκά ενώ πωλούνται και άλλα τοπικά προϊόντα όπως λάδι και ελιές. Τα βράδια γίνονται διάφορες μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις στην πλατεία.

Γλέντι γίνεται και στη γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου, τον Δεκαπενταύγουστο, με πλούσιο πρόγραμμα ζωντανής μουσικής, χορό, φαγητό και κρασί.