Μενού Κλείσιμο

Περιβόλια Αρκαδίας

Τα Περιβόλια είναι ένα μικρό χωριό με λιγοστούς κατοίκους που βρίσκεται σε απόσταση 2 χλμ. από τη Μεγαλόπολη, στο ομώνυμο λεκανοπέδιο, σε υψόμετρο 420 μέτρων.

Η ονομασία του χωριού μέχρι το 1926 ήταν Ρουσβάναγα. Στη θέση του σημερινού χωριού υπήρχε κατά την αρχαιότητα μια αρχαία πολίχνη που ονομαζόταν Αιμονιές και η οποία κατά τη μυθολογία ιδρύθηκε από τον Αίμονα, γιο του Λυκάονα. Η πόλη αυτή υπήρχε μέχρι το 173-174 π.Χ. που την επισκέφτηκε ο Παυσανίας κατά την περιήγησή του στην Αρκαδία. Κατά τις εργασίες κατασκευής οδικού κόμβου ήλθαν σταδιακά στο φως τμήματα οικοδομικών νησίδων που ορίζονται από καλοσχηματισμένους κάθετους και οριζόντιους λιθοστρωμένους δρόμους. Η ακμή της πόλης ανάγεται στα κλασικά χρόνια (5ος και 4ος αι. π.Χ.), ενώ η παλαιότερη φάση κατοίκησης ανέρχεται στα αρχαϊκά και γεωμετρικά χρόνια (6ος, 7ος και 8ος αι. π.Χ.), όπως υποδεικνύεται κυρίως από την κεραμική.

Στο χωριό υπάρχει η εκκλησία Γέννησης της Θεοτόκου και η προτομή του Μακεδονομάχου Θεοδώρου Τουρλεντέ που σκοτώθηκε στη μάχη της Ευαγγελίστριας στις Σέρρες το 1907.