Μενού Κλείσιμο

Περδικόβρυση Αιτωλοακαρνανίας

Η Περδικόβρυση είναι ένα μικρό ορεινό χωριό της Ναυπακτίας, χτισμένο στις βόρειες πλαγιές του όρους Τσεκούρα, κοντά στη νότια όχθη του ποταμού Εύηνου. Η παλιότερη ονομασία του χωριού ήταν Συνίστα.

Στην περιοχή έχουν βρεθεί διάφορα αντικείμενα που μαρτυρούν την ύπαρξη αρχαίου αιτωλικού οικισμού. Η ίδρυση της Περδικόβρυσης ανάγεται στα βυζαντινά χρόνια.

Τα σπίτια είναι κτισμένα με πελεκητή πέτρα και έχουν σκεπές από πέτρινες πλάκες. Κεντρική εκκλησία του χωριού είναι ο Άγιος Γεώργιος που διαθέτει ένα εξαιρετικό ξυλόγλυπτο τέμπλο. Στην Ωραία Πύλη του ναού υπάρχει η χρονολογία 1749, έτος κατά το οποίο φαίνεται ότι  φιλοτεχνήθηκε η αρχική εκκλησία. Το παλιό λιθόκτιστο σχολείο του χωριού δημιουργήθηκε γύρω στο 1900 και σήμερα στην αυλή του βρίσκεται το μνημείο των Πεσόντων.

Μπροστά στο χωριό απλώνεται η Ευηνολίμνη, ενώ στα ανατολικά βρίσκεται το ρέμα Κάκαβος και ένα όμορφο μονοπάτι που οδηγεί σε καταρράκτη και μικρές λιμνούλες. Πάνω από το χωριό υπάρχει ένα υπέροχο ελατοδάσος που «κρύβει» μέσα του το Κεφαλόβρυσο, μια πηγή από την οποία αναβλύζει άφθονο νερό.