Μενού Κλείσιμο

Πέραμα Λέσβου

Το Πέραμα αποτελεί το λιμάνι της Γέρας και βρίσκεται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τη Μυτιλήνη. Τα παλιότερα χρόνια πλημμύριζε από τα εμπορεύματα που διακινούνταν από και προς τα χωριά της Γέρας, ενώ σήμερα είναι ένα αναπτυσσόμενο παραθεριστικό χωριό με μοναδική γοητεία που προσφέρουν τα παλιά εμπορικά κτίρια.

Η περιοχή κατοικείτο από τα αρχαία χρόνια και το Πέραμα είναι χτισμένο στο πέρασμα (εξού και το όνομά του) από  τη δυτική στην ανατολική όχθη του κόλπου της Γέρας. Η περιοχή έχει και μεγάλη ιστορική σημασία καθώς στη θέση Χαλατσές, έχουν βρεθεί λείψανα οικισμού των κλασικών χρόνων που εικάζεται ότι προέρχονται από την αρχαία πόλη Ιερά. Επίσης, στο βυθό της θάλασσας υπάρχουν ερείπια αρχαίων οικοδομημάτων.

Στις αρχές του 20ού αιώνα το Πέραμα γνώρισε μεγάλη οικονομική άνθηση, όπως μαρτυρούν τα μνημεία της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής που διασώζονται. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια εκείνης της εποχής ήταν το συγκρότημα των Βυρσοδεψείων Σουρλάγκα που ήταν το μεγαλύτερο των Βαλκανίων και λειτουργούσε μέχρι τη δεκαετία του 1980.

Κοντά στο βυρσοδεψείο στέκει  ανεμόμυλος που παλιά εξυπηρετούσε τις ανάγκες του στην άλεση βελανιδιού. Είναι χτισμένος  από ντόπια ακανόνιστη πέτρα σε συνδυασμό με συμπαγή τούβλα και ισχυρή συνδετική ύλη. Μοναδικό διακοσμητικό στοιχείο στην τοιχοποιία, εκτός από τη μαρμάρινη διαμόρφωση της εισόδου είναι μια κυλινδρική λίθινη προεξοχή στο επίπεδο του ορόφου η οποία σχετίζεται και με τη λειτουργία του μύλου. Εσωτερικά διαμορφώνεται σε τρεις χώρους, ισόγειο, μεσαίο και άνω πάτωμα όπου βρίσκεται και ο μηχανισμός του μύλου.

Φωτό: Ο ανεμόμυλος στο Πέραμα (http://odysseus.culture.gr/)