Μενού Κλείσιμο

Πελεκαπίνα, Χανιά

Οικισμός της κοινότητας Περιβολιών της επαρχίας Κυδωνίας. Είναι κτισμένος σε υψόμετρο 15μ. και σε απόσταση 4χλμ. από τα Χανιά. Το τοπίο είναι το ωραιότερο των Χανίων. Κατοικείται από 250 άτομα. Ο Σταυράκης αναφέρει για πρώτη φορά τον οικισμό αυτό το 1881. Άρα είναι νέος οικισμός.

Το όνομα Πελεκαπίνα οφείλεται σε μια ωραιότατη έπαυλη, τη viIIa Pelecapina, που πιστεύεται ότι κατά την εποχή της Ενετοκρατίας ανήκε σε κάποιο πλούσιο φεουδάρχη. Επομένως η ονομασία είναι ενετική.

Σύμφωνα με την άποψη του Ψιλάκη το οικοδόμημα αυτό έγινε από Τούρκο αγά, που έδερνε τους πελεκάνους, που πελεκούσαν τις πέτρες, λέγοντάς τους: «πελέκια, μπρε, και πείνα», Από αυτό σι Χριστιανοί ονόμασαν το χωριό Πελεκαπίνα.

Ο Κ. Μάνος υποστηρίζει ότι αυτή ήταν παραφθορά του bellacabina, που σημαίνει στα ιταλικά ωραία καλύβα.

Το πρόβλημα της ετυμολογίας της λέξης Πελεκαπίνα έλυσε ο «Καστροφύλακας». Αυτός αναφέρει τον Κωνσταντή Pelecapa. Επίσης αναφέρει τον εξοχότατο ιππότη PeIecapIna, καθώς και τον Τζώρτζη PeIecapa, δικηγόρο των Φυλακών Χανίων. Συνεπώς στα Χανιά υπήρχε ενετική οικογένεια ευγενών με το όνομα Πελέκαπα, στους οποίους ανήκε η villa Pelecapina.

Ο Τωμαδάκης με τη σειρά του παρουσιάζει μια άλλη ετυμολογία. Υποστηρίζει ότι το επώνυμο Pelecapa είναι ιταλική παραφθορά του κρητικού επωνύμου Παλαιόκαπας. Τέλος ο Σπανάκης στηρίζει τη ν προέλευση του ονόματος στο peIe, ιταλική λέξη που σημαίνει δέρμα και capa (χλαίνη), δηλαδή ο άνθρωπος με τη δερμάτινη κάπα, επώνυμο κάποιας βενετσιάνικης οικογένειας, που εξελληνίστηκαν αργότερα.

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα, 1980-1995.