Μενού Κλείσιμο

Πελεκανάδα Μεσσηνίας

Η Πελεκανάδα είναι ημιορεινό χωριό του Δήμου Μεσσήνης, χτισμένο σε υψόμετρο 282 μέτρων και σε απόσταση 14 περίπου χιλιομέτρων από τις ακτές του Μεσσηνιακού Κόλπου. Βασική ασχολία των 200 περίπου κατοίκων του είναι οι αγροτικές καλλιέργειες.

Το χωριό οφείλει το όνομά του στους πελεκητές της πέτρας που ήταν περιζήτητοι στην περιοχή. Με το τοπωνύμιο Πελεκανάδα αναφέρεται το χωριό ήδη από τα χρόνια της Β΄ Ενετοκρατίας.

Κατά την αρχαιότητα η περιοχή που βρίσκεται σήμερα το χωριό ανήκε στην αρχαία Πύλο, το βασίλειο του Νέστορα. Στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, εικάζεται ότι η Πελεκανάδα δεν ήταν ενιαίο χωριό, αλλά μικροί διάσπαρτοι οικισμοί γύρω από έναν μεγαλύτερο κεντρικό, οι οποίοι ενώθηκαν μετά την απελευθέρωση. Σύμφωνα με αναφορά του περιηγητή Πουκεβίλ, το 1815 η Πελεκανάδα είχε 40 κατοίκους, ενώ το 1853 αναφέρεται στον β’ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Βουφράσου της Επαρχίας Πυλίας με πληθυσμό 169 κατοίκων, σύμφωνα με την απογραφή του 1851.

Η εκκλησία του Αγίου Βασιλείου, χτισμένη τον 12ο αιώνα, έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο, αποτελώντας ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα βυζαντινά μνημεία στην ευρύτερη περιοχή της Πελεκανάδας. Στο χωριό υπάρχουν επίσης αξιόλογα πέτρινα οικοδομήματα, όπως ο ναός του Αγίου Δημητρίου, ενώ στην ευρύτερη περιοχή σώζονται πέτρινα πηγάδια, γεφύρια και ερείπια κάστρου που χρονολογείται στα τέλη της Α’ Ενετοκρατίας.

Σημαντική στιγμή για την Πελεκανάδα είναι η διοργάνωση της Γιορτής του Κολοκυθιού που γίνεται κάθε Αύγουστο με πρωτοβουλία των γυναικών του χωριού στο προαύλιο του σχολείου. Φυσικά την τιμητική τους έχουν συνταγές με κολοκύθα και κολοκύθια, με το φαγητό, το κρασί και τον χορό να κρατούν μέχρι το πρωί.

Φωτό: https://pelekanadaperiigisi.blogspot.com/