Μενού Κλείσιμο

Πάσιο Κορινθίας

Το Πάσιο είναι χτισμένο σε υψόμετρο 60 μέτρων και βρίσκεται πολύ κοντά στο Κιάτο. Αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο χωριό της περιοχής με πληθυσμό που ξεπερνά τους 1.000 κατοίκους.

Παλιότερα ήταν γνωστό ως Κλημενταίικα επειδή οι πρώτοι του κάτοικοι έφτασαν γύρω στο 1720 από το Κλημέντι. Ο αρχικός πυρήνας του χωριού δημιουργήθηκε δίπλα σε ένα αρχαίο υδραγωγείο με βρύση που ονομαζόταν Μπέι-Ντάσι.

Κοντά στο χωριό ρέει ο ποταμός Κύριλλος, δίπλα στον οποίο υπήρχε κατά τη βυζαντινή περίοδο ο ομώνυμος μικρός οικισμός, σύμφωνα με πληροφορίες που αντλούνται από επιστολή του Πάπα Ιννοκέντιου του Γ΄ το 1212 και από απογραφή των Ενετών το 1700.

Σε χαμηλό λόφο, δίπλα στο Πάσιο, υπάρχουν τα υπολείμματα μεσαιωνικού πύργου, ο οποίος πιθανολογείται ότι χτίστηκε μεταξύ 13ου και 15ου αιώνα, κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας. Η περιοχή ήταν στρατηγικής σημασίας, καθώς έλεγχε τον δρόμο που συνέδεε την Κόρινθο με την Αχαΐα. Έχει σχεδόν τετράγωνο σχήμα και είναι κατασκευασμένος από αργολιθοδομή με τμήματα κεραμιδιών στο κονίαμα και μεγάλους γωνιόλιθους.

Φωτό: Κοινότητες Δημοτικής Ενότητας Σικυωνίων | (kiato.gov.gr)