Μενού Κλείσιμο

Παρηγοριά, Χανια

Οικισμός της κοινότητας Νταράτσου της επαρχίας Κυδωνίας. Βρίσκεται ανατολικά της κοινότητας σε απόσταση 2,5χλμ. Ο Κλαδιός ποταμός χωρίζει τα Χανιά από την Παρηγοριά.

Η ονομασία του οικισμού οφείλεται στο ότι οι κάτοικοι των δυτικών επαρχιών του νομού Χανίων ερχόμενοι προς τα Χανιά και βλέποντας τα πρώτα σπίτια παρηγοριόντουσαν ότι πλησίαζαν στην πόλη γλυτώνοντας από τις ενέδρες που οι Τούρκοι συνήθιζαν να τους στήνουν στο δρόμο.

Παλιότερες οικογένειες είναι οι Ψηλάκηδες, Νικολακάκηδες, Μιγιάκηδες, Ψαρομυλιγκάδες, Κρητικοί, Περβολαράκηδες, Μαυρίδες, Βαζιουρούκηδες, Βλάχοι, Μπιρμπίληδες και Καμπανιέρηδες.

Πρώτα εδώ κατοικούσαν Τούρκοι και μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών κατοίκησαν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Από το 1946 άρχισε ο εποικισμός από Κρητικούς: Γιακουμάκηδες από τα Μαθιανά Γλώσσης Κισάμου, Παπαδάκηδες από Δράκωνα Κισάμου, Πεντάρηδες από Καράνου της κοινότητας Καρών Κυδωνίας και Σπουντριδάκηδες από Κουρνού Αποκορώνα.

Η εκκλησία της Αγίας Σοφίας, η μητρόπολη της κοινότητας, είναι κτισμένη το 1965. Το οικόπεδο το δώρισε ο Νικόλαος Βλάχος, πρόσφυγας από τη Μ. Ασία. Την εκκλησία έκτισε ο ιερέας Ιωάννης Μπρεδάκης, από την Ποταμίδα Κισάμου, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 102 χρόνων.

Η Παρηγοριά έχει ένα νηπιαγωγείο, έναν εκπολιτιστικό σύλλογο και έναν σύλλογο Κυριών και Δεσποινίδων.

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα, 1980-1995.