Μενού Κλείσιμο

Παπάδες Δράμας

Οι Παπάδες είναι ένα πολύ μικρό χωριό της Δράμας που βρίσκεται προς τα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 593 μέτρων, βόρεια της τεχνητής λίμνης Θησαυρού που δημιουργήθηκε μετά την κατασκευή φράγματος στον ποταμό Νέστο. Στην απογραφή του 2011 είχε μόλις 35 κατοίκους.

Την περίοδο της Τουρκοκρατίας ονομαζόταν Παπάζ Κιόι και κατοικούνταν από Πομάκους. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στο χωριό προσφυγικές οικογένειες.

Στη γέφυρα που βρίσκεται κοντά στους Παπάδες διεξήχθη στις 7-10 Μαΐου 1944 μία από τις σημαντικότερες μάχες της ελληνικής Εθνικής Αντίστασης κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η σύγκρουση ξέσπασε όταν τμήμα του βουλγαρικού στρατού έπεσε σε ενέδρα των ανταρτών στη γέφυρα των Παπάδων στην προσπάθειά τους να τους αποτρέψουν από το να προσεγγίσουν το πεδίο των συμμαχικών ρίψεων πολεμοφοδίων στην περιοχή. Οι απώλειες των βουλγαρικών δυνάμεων έφεραν εκτεταμένες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά των ανταρτών και αντίποινα εναντίον του άμαχου πληθυσμού με εκτελέσεις, πυρπολήσεις χωριών και εκτοπίσεις κατοίκων. Σήμερα, στο σημείο της μάχης έχει στηθεί μνημείο πεσόντων.

 

Φωτό: https://ergasia-press.gr/