Μενού Κλείσιμο

Πάνω Κεφάλα, Χανιά

Μετόχι της κοινότητας Βουκολιών Κισάμου του νομού Χανίων. Είναι κτισμένο σε απόσταση 2χλμ. νότια των Βουκολιών και σε υψόμετρο 430μ. Κατοικείται σήμερα από 70 περίπου άτομα που ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Το όνομά του πιθανά να προήλθε από το σχήμα των μικρών λοφίσκων που το περιβάλλουν και που στο πάνω μέρος τους έχουν την όψη κεφαλιού. Τα μικρά σπιτάκια του είναι απλά και απομακρυσμένα το ένα με το άλλο, έτσι που δίνουν μια παράξενη εικόνα στο χωριό. Η διασπορά αυτή των σπιτιών έχει τις ρίζες της στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Την εποχή εκείνη οι κάτοικοι για να έχουν μεγαλύτερη ασφάλεια και για να αποφεύγουν τις συχνά βίαιες επιδρομές των Τούρκων έκτιζαν τα σπίτια τους μακριά ο ένας απ’ τον άλλον. Κι αυτό γιατί οι Τούρκοι ήταν αδύνατον να τους συλλάβουν όλους μαζί. Όταν ένας απ’ αυτούς καταλάβαινε κάποιον κίνδυνο ειδοποιούσε τους άλλους με κραυγές και κατέφευγαν σε απόκρυφα μέρη μέχρι να περάσουν οι δύσκολες στιγμές.

Το αρχικό όνομα του χωριού λέγεται ότι ήταν Σγουριανά και πρέπει να ιδρύθηκε την εποχή της Τουρκοκρατίας. Σήμερα οι γέροι του χωριού διηγούνται μια ιστορία που συνέβηκε εκείνα τα χρόνια και δείχνει τα βάσανα και τους εξευτελισμούς που υπέμεναν την εποχή εκείνη οι κάτοικοί του αλλά και τη μεγάλη τους παλικαριά.

Κάποια μέρα λέγεται ότι οι Χριστιανοί θα πήγαιναν στο κοντινό χωριό Πλατανέ για την τέλεση κάποιου αρραβώνα. Οι Τούρκοι τότε εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός και άρχισαν να προκαλούν τους κατοίκους λέγοντας ότι στην απουσία αυτή των ανδρών θα ατίμαζαν πολλές χριστιανικές οικογένειες. Αυτό όμως δεν μπόρεσαν να το ανεχθούν τα γενναία παλικάρια του χωριού, έτσι η αφορμή που περίμεναν δόθηκε. Σ’ ένα σημείο ανάμεσα στην Πάνω Κεφάλα και τ ο χωριό Πλατανέ γίνεται μια μεγάλη συμπλοκή που καταλήγει σε νίκη των Χριστιανών. Οι Τούρκοι τρέπονται σε φυγή. Ένα από τα παλικάρια του χωριού, ο Εμμαν. Μπομπολάκης, λέγεται ότι με το αριστερό του χέρι κάρφωσε ένα μαχαίρι στο στήθος κάποιου Τούρκου και τον σκότωσε. Από τότε τον φώναζαν Ζερβομανόλη. Αυτή η ονομασία εξακολουθεί να υπάρχει και σήμερα στο χωριό. Στο χωριό υπάρχει η εκκλησία του Χριστού.

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα, 1980-1995.