Μενού Κλείσιμο

Παναγία (Μετεώρων) Τρικάλων

Η Παναγία είναι χτισμένη σε υψόμετρο 800 μέτρων στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Τρικάλων, στην περιοχή της ορεινής Καλαμπάκας. Παλιότερα υπαγόταν στον Δήμο Μαλακασίου, ενώ σήμερα έχει ενταχθεί στον Δήμο Μετεώρων.

Το χωριό ιδρύθηκε μετά τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 από κατοίκους της Κουτσούφλιανης που έκαψαν και εγκατέλειψαν το χωριό τους, αντιδρώντας στην παραχώρησή του στην Τουρκία. Οι Κουτσουφλιώτες μεταφέρθηκαν σε ελληνικό έδαφος και κάποιοι από αυτούς έχτισαν τη Νέα Κουτσούφλιανη, τη σημερινή Παναγία. Το νέο χωριό δημιουργήθηκε στη θέση ενός ήδη υπάρχοντα μικρού οικισμού γύρω από τη Μονή του Λιμπόχοβου, η οποία κάηκε το 1943 από τους Γερμανούς.

Οι κάτοικοι της Παναγίας ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και τη γεωργία. Τον χειμώνα μένουν στο χωριό 300 περίπου άνθρωποι, αλλά το καλοκαίρι το χωριό γεμίζει με τον αριθμό των κατοίκων να πολλαπλασιάζεται.

Στο χωριό διατηρούνται κάποια παλιά πέτρινα σπίτια και οι εκκλησίες της Γενέσεως της Θεοτόκου και του Σωτήρος που χρονολογούνται στις αρχές του 18ου αιώνα. Όμορφος είναι ο χώρος αναψυχής με τα πλατάνια και την πέτρινη βρύση που έχει δημιουργηθεί κοντά στην Παναγία.

Τρεις φορές τον χρόνο,  στις 8 Σεπτεμβρίου, του Αγίου Πνεύματος και τον Δεκαπενταύγουστο, η Παναγία έχει πανηγύρι με καζανιές και τη συμμετοχή συγκροτημάτων δημοτικών χορών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο παραδοσιακός γάμος και η παράδοση της Δευτέρας του Πάσχα, όπου μοιράζονται κόκκινα αυγά στο προαύλιο τη εκκλησίας του Γενεσίου της Θεοτόκου, ενώ οι μεγαλύτεροι σε ηλικία κάτοικοι τραγουδούν πασχαλινά τραγούδια της περιοχής.