Μενού Κλείσιμο

Παλαμάς Φθιώτιδας

Ο Παλαμάς είναι χτισμένος στα βόρεια της Φθιώτιδας, στις πλαγιές του όρους Όρθρυς, σε υψόμετρο 720 μέτρων. Διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Δομοκού και απέχει 26 χιλιόμετρα από τη Λαμία. Ο πληθυσμός του είναι περίπου 100 κάτοικοι.

Το χωριό χτίστηκε πριν από το 1640 καθώς αναφέρεται στην πρόθεση της Ιεράς Μονής Ρεντίνας, δηλαδή στο χειρόγραφο βιβλίο στο οποίο οι μοναχοί έγραφαν τα ονόματα όσων συνεισέφεραν στην οικοδομική αποκατάσταση της Μονής. Αναγράφεται άλλες φορές ως Παλαμάς και άλλες ως «μικρός Παλαμάς» για να ξεχωρίζει από τον Παλαμά της Καρδίτσας.

Στις 7 Μαρτίου 1878 πραγματοποιήθηκε στο χωριό μεγάλη σύναξη επαναστατών-αγωνιστών στον χώρο της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου, που κήρυξαν την τελευταία επανάσταση εναντίον των Τούρκων. Εκεί ύψωσαν την ελληνική σημαία, ορκίστηκαν με το σύνθημα «Ελευθερία ή θάνατος», εξέλεξαν «Προσωρινή Διοίκηση της Επαρχίας Δομοκού» και στη συνέχεια απέστειλαν προκήρυξη προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Στο σημείο εκείνο έχει στηθεί ηρώο προς τιμήν των αγωνιστών και κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Μαρτίου γιορτάζεται με επισημότητα η επαίτιος της επανάστασης.

Φωτό:  https://www.facebook.com/palamasdomokou