Μενού Κλείσιμο

Παλαιός Παντελεήμονας Πιερίας

Ο Παλαιός Παντελεήμονας είναι παραδοσιακός οικισμός της Πιερίας, χτισμένος στις πλαγιές του Κάτω Ολύμπου, σε υψόμετρο 440 μέτρων. Χτίστηκε πιθανότατα στα τέλη του 14ου αιώνα από Ηπειρώτες τεχνίτες και αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής στη βόρεια Ελλάδα.

Στη δεκαετία του 1950 το χωριό εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους που εγκαταστάθηκαν λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα δημιουργώντας τον Νέο Παντελεήμονα. Τη δεκαετία του 1980 το παλιό χωριό άρχισε να ξαναζωντανεύει με τους ντόπιους να αναπαλαιώνουν τα παλιά αρχοντικά. Έχει λίγους μόνιμους κατοίκους αλλά χάρη στην ομορφιά του αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες της περιοχής.

Πέτρινα σπίτια με κόκκινες κεραμιδοσκεπές, λιθόκτιστα καλντερίμια, η πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια και την αναπαλαιωμένη εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα που δεσπόζει στο κέντρο της και το πλούσιο δάσος από καστανιές, κουμαριές και οξιές που απλώνεται γύρω από τον Παλαιό Παντελεήμονα συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό. Εντυπωσιακή είναι και η θέα από το χωριό προς τον Θερμαϊκό Κόλπο και τις ακτές της Νότιας Πιερίας.

 

 

 

 

Φωτό: https://www.dion-olympos.gr/palaios-panteleimonas/