Μενού Κλείσιμο

Παλαιόπυργος Αρκαδίας

Ο Παλαιόπυργος (γνωστός και με την παλιότερη ονομασία του Μποντιάς) είναι χτισμένος στη νοτιοδυτική πλαγιά του όρους Τραχύ σε υψόμετρο 700 μέτρων και έχει εξαιρετικά θέα στο Μαίναλο και στο Λεβίδι. Απέχει 28 χιλιόμετρα από την Τρίπολη και 6 χιλιόμετρα από το Λεβίδι.

Το σημερινό τοπωνύμιο του χωριού προέρχεται από τον ερειπωμένο πύργο που βρίσκεται στην κορυφή του υψώματος Μύτηκας, στον οποίο οδηγεί μονοπάτι από τον Παλαιόπυργο.

Κεντρική εκκλησία του χωριού είναι η Κοίμηση της Θεοτόκου, χτισμένη τον 15ο αιώνα με μεταγενέστερες μετασκευές. Έχει όμορφο ξυλόγλυπτο τέμπλο από ξύλο καρυδιάς και πετρόχτιστο καμπαναριό.

Έξω από το χωριό, στην άκρη του δρόμου, υπάρχει το «τρύπιο λιθάρι», μια πέτρα σε τσιμεντένια βάση που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι στα χρόνια της Τουρκοκρατίας για την οριοθέτηση τω χωραφιών τους απέναντι σε αυτά που όριζε ο τοπικός αγάς. Στο κοντινό βουνό Χούμιζα σώζεται η παλιά βρύση από την οποία υδρευόταν το χωριό επί Τουρκοκρατίας, γνωστή ως Πάνω βρύση για να ξεχωρίζει από τη μεταγενέστερη βρύση στην είσοδο του χωριού, την Πέρα βρύση.

Φωτό: https://www.facebook.com/groups/10419508942 (Palaiopyrgos Arkadias | Facebook)