Μενού Κλείσιμο

Παλαιοχώρι Καλαμπάκας Τρικάλων

To Παλαιοχώρι είναι ορεινό χωριό της Θεσσαλίας σε υψόμετρο 1.050 μ., περιτριγυρισμένο από τις κορυφές της Πίνδου, Κοκκινόβρυση (1.700 μ.), Γκιόναλι (1.700 μ.), Γκούρα (1.900 μ.), Σουφλή (2.010 μ.), Τριγγία (2.204 μ.) και από 6.000 στρ. παρθένου ελατοδάσους κατά μήκος των ποταμών Πλιάτσικα, Βλάχα, Κατωνίσθα και Κόγκια. Υπάγεται στον Δήμο Καλαμπάκας της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων και απέχει 26 χιλιόμετρα από την Καλαμπάκα.

Η εποχή ίδρυσης του χωριού δεν είναι γνωστή αλλά εικάζεται ότι κατοικήθηκε από πολύ παλιά. Φαίνεται πως οι κάτοικοι της Παλαιογκορτσιάς, όπως ήταν η παλιά ονομασία του χωριού, την εγκατέλειψαν εξαιτίας κάποιας αρρώστιας, αλλά αργότερα επέστρεψαν και έδωσαν στο χωριό το νέο του όνομα.

Κοντά στο χωριό βρίσκονται οι πηγές Ανάβρα, Βλάχα και Καλόγερος, ενώ κάτω από την κορυφή Σουφλή βρίσκεται σπήλαιο βάθους 40 μ. και επιφάνειας 60 τ.μ. όπου αποθηκευόταν πάγος τα παλαιότερα χρόνια. Το ύψωμα Γκουλέμι προσφέρει απέραντη θέα στην πεδιάδα και ορατότητα των Μετεώρων, όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν.

Στο χωριό λειτουργεί μύλος, χτισμένος το 1904, ο οποίος είναι ιδιοκτησία της εκκλησίας και χρησιμοποιείται από τους κατοίκους της κοινότητας.

Στις 14-16 Σεπτεμβρίου, γίνονται στο Παλαιοχώρι πανηγυρικές εκδηλώσεις με αφορμή την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού και τον εορτασμό του πολιούχου του χωριού Αγ. Βησσαρίωνος στον φερώνυμο ναό. Στις 6 Αυγούστου, της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, πραγματοποιείται στην κεντρική πλατεία ο ετήσιος χορός, με χορευτικά συγκροτήματα που φορούν τις παραδοσιακές στολές.

Φωτό: https://www.infotouristmeteora.gr/αρχική/δήμος-καλαμπάκας/δημοτικές-ενότητες-οικισμοί/δ-ε-κλεινοβού/οικισμός-παλαιοχωρίου/