Μενού Κλείσιμο

Παλαιό Ελευθεροχώρι Πιερίας

Το Παλαιό Ελευθεροχώρι είναι ένα γραφικό χωριό της Πιερίας, σε απόσταση 23 χιλιομέτρων από την πόλη της Κατερίνης. Υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Μεθώνης και αριθμεί γύρω στους 600 κατοίκους. Οι κάτοικοι, Πόντιοι στην πλειονότητά τους, ασχολούνται με την καλλιέργεια καπνών, σιτηρών, ελιών, βαμβακιού και αμπελιών.

Το χωριό είχε αρχικά μικτό πληθυσμό Ελλήνων και Τούρκων. Με τη Συνθήκη της Λοζάνης και την ανταλλαγή των πληθυσμών Ελλάδας και Τουρκίας, οι Τούρκοι κάτοικοι έφυγαν και στη θέση τους ήρθαν πρόσφυγες από τη Θράκη.

Αξιόλογο μνημείο του Παλαιού Ελευθεροχωρίου είναι μια παλιά κρήνη του 18ου αιώνα που βρίσκεται στην πλατεία, η οποία μάλιστα ονομάζεται Βυζαντινή Βρύση. Είναι ένα ορθογώνιο κτίσμα με μαρμάρινη επιγραφή που αναγράφει «Βασίλης χτίστης 1802 30 Μαΐου Ρυάκι». Χαρακτηριστικό της κατασκευής είναι η εσοχή που σχηματίζεται στη πρόσοψή της από ένα ευρύ τοξωτό άνοιγμα. Η κρήνη είναι στολισμένη με δύο κόκκινους λέοντες που αποτελούν τους φύλακές της, οι οποίοι βρίσκονται αριστερά και δεξιά της μαρμάρινης επιγραφής. Ακριβώς επάνω από τον κρουνό υπάρχει ένα μικρό κογχίδιο ενώ αριστερά και δεξιά του διακρίνονται δύο μεγαλύτερα κογχίδια, που πιθανόν χρησίμευαν για την τοποθέτηση σχετικών κοινόχρηστων σκευών. Στην πίσω πλευρά της κρήνης υπάρχει μια μικρή δεξαμενή (χαζανέ).

Φωτό: Παλιά κρήνη στο Παλαιό Ελευθεροχώρι (https://www.olivenews.gr/)