Μενού Κλείσιμο

Παλαίλιμνος Ρεθύμνης

Οικισμός της επαρχίας Ρεθύμνης, που βρίσκεται σε απόσταση 17 χμ. από το Ρέθυμνο. Από το 1914 υπάγεται στην κοινότητα Ρουστίκων και απέχει 2 χμ. απ’ αυτή. Έχει υψόμ. 295 μ. Στην Παλαίλιμνο ζουν σήμερα 72 κάτοικοι, που ασχολούνται εντατικά με την κτηνοτροφία. Στην περιοχή υπάρχουν σύγχρονες κτηνοτροφικές μονάδες. Παράγονται εδώ επίσης λάδι, χαρούπια και φρούτα σε μικρή ποσότητα.

Σχετικά με την προέλευση του ονόματος του υπάρχουν δύο εκδοχές. Σύμφωνα με την πρώτη ονομάστηκε έτσι, επειδή το χειμώνα λιμνάζουν στην περιοχή πολλά νερά. Η δεύτερη εκδοχή αποδίδει την ονομασία Παλαίλιμνος στην καταγωγή του πρώτου κατοίκου της, ο οποίος λέγεται ότι ήρθε από τη Λήμνο.

Ενετικό υδραγωγείο, που σώζεται στον οικισμό, πιστοποιεί την ύπαρξη του στην περίοδο της Ενετοκρατίας. Τα χρόνια της Τουρκοκρατίας η Παλαίλιμνος ήταν τουρ-κοχώρι.

Από το 1902 άρχισαν να κατοικούν εδώ Κρήτες από διάφορες περιοχές των Σφακιών. Οι παλιότερες οικογένειες είναι οι Γιαννούληδες, οι Δαροκάκηδες, οι Ρωμανιά-δες, οι Ηλιάκηδες. οι Τζαγκαράκηδες και οι Σμπυράκηδες.

Στη Μάχη της Κρήτης πολέμησαν στα Περβόλια 10 περίπου χωρικοί. Οι Γερμανοί δεν έμειναν στην Παλαίλιμνο, αλλά σκότωσαν εδώ δύο άτομα που οπλοφορούσαν. Έπαιρναν άλλωστε τους κατοίκους της για αγγαρεία.

Στην Παλαίλιμνο υπάρχουν οι παλιές εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου, της Αγίας Παρασκευής και της Παναγίας.

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα 1980-1995.