Μενού Κλείσιμο

Παγούρια Ροδόπης

Τα Παγούρια είναι πεδινό χωριό, χτισμένο στην πεδιάδα της Κομοτηνής και σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης. Στην άκρη του περνά ο ποταμός Βοσβόζης που καταλήγει στη λίμνη Ισμαρίδα και από εκεί στα παράλια του Θρακικού Πελάγους. Είναι μικτό χωριό που αποτελείται από χριστιανούς, μουσουλμάνους, Κιππή, Ρομά και Πομάκους.

Η παλιά ονομασία, από την περίοδο της τουρκοκρατίας, ήταν Μπαγιατλή ενώ μετά την απελευθέρωση αναφέρεται επίσημα ως Παγούρια για πρώτη φορά το 1924.

Το τότε Μπαγιατλή απελευθερώθηκε από τον ελληνικό στρατό στις 5 Οκτωβρίου του 1919. Οι κάτοικοί του είναι μουσουλμάνοι και χριστιανοί πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη, τον Εύξεινο Πόντο και Σαρακατσάνοι οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία.

Κεντρική εκκλησία του χωριού είναι ο ιερός ναός του Αγίου Βασιλείου κτισμένη από τους σλαβόφωνους το 1859. Δυτικά του χωριού, δίπλα στον δρόμο, υπήρχε το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία κτισμένο και αυτό από τους σλαβόφωνους. Το 1924 ο τσιφλικάς του χωριού Χουσεΐν εφέντη, επειδή πίστευε πολύ στον Προφήτη Ηλία χάρισε στο ξωκλήσι δύο στρέμματα γης εκεί δίπλα, οπότε το 1958 έκτισαν πάνω στο ύψωμα ένα νέο εκκλησάκι. Κάθε χρόνο στη γιορτή του Προφήτη Ηλία διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παγουρίων «Ο Προφήτης Ηλίας» λαϊκό γλέντι στην πλατεία των Παγουρίων.

Κοντά στο χωριό έχουν βρεθεί λαξευμένοι στο βράχο τάφοι, που ανήκουν μάλλον σε εκχριστιανισθέντες Γότθους.

 

 

Φωτό: Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στα Παγούρια (https://www.facebook.com/groups/226743950998764 Πολιτιστικός Σύλλογος Παγουρίων «Προφήτης Ηλίας»)