Μενού Κλείσιμο

Παγώνδας Σάμου

Ο Παγώνδας είναι ένα από τα μεγαλύτερα αγροτικά χωριά της Σάμου και βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού, στους πρόποδες του λόφου «Μπουρνιά». Το χωριό είναι χτισμένο αμφιθεατρικά και  έχει πανοραμική θέα προς τον κάμπο της Χώρας και το Αιγαίο Πέλαγος.

Είναι από τα πρώτα χωριά που δημιουργήθηκαν μετά την επανακατοίκηση της Σάμου τον 16ο αιώνα, κατά την περίοδο της τουρκικής κατοχής. Οι πρώτοι κάτοικοι ήταν Σαμιώτες που είχαν κρυφτεί στα βουνά κατά την ερήμωση του νησιού τον 15ο αιώνα, ενώ στη συνέχεια εγκαταστάθηκαν κάτοικοι από το χωριό Παγώνδας της Εύβοιας. Η αρχική ονομασία του οικισμού που δημιουργήθηκε ήταν «Κριμιζή» από την τούρκικη λέξη kirmizi που σημαίνει κόκκινο, επειδή έχτιζαν τα σπίτια τους με κόκκινο πηλό που υπάρχει στην περιοχή. Στη συνέχεια οι Ευβοιώτες κάτοικοι τον ονόμασαν Παγώνδα σε ανάμνηση της παλιάς τους πατρίδας.

Τα σπίτια του Παγώνδα διατηρούν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Από τα πιο όμορφα σημεία του χωριού είναι η μεγάλη πλατεία με τα πλατάνια και τις μουριές που προσφέρουν τη σκιά τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αξιόλογα σημεία επίσκεψης του Παγώνδα είναι το δημόσιο πλυσταριό από όπου η θέα απλώνεται προς τον κάμπο και τα παράλια της Μικράς Ασίας, το λαογραφικό μουσείο και το μηχανικό ελαιοτριβείο, ο ναός του Χριστού με το μαρμάρινο καμπαναριό που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα και οι ερειπωμένοι μύλοι έξω από το χωριό.

Φωτό: https://visit.samos.gr/