Μενού Κλείσιμο

Όθος Καρπάθου

To Όθος είναι το πιο ορεινό χωριό της Καρπάθου, χτισμένο σε υψόμετρο 510 μέτρων, στις πλαγιές του όρους Μέλουρα. Τα σπίτια του είναι χτισμένα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και έχουν πανοραμική θέα προς τα παράλια της Καρπάθου και το Αιγαίο. Απέχει 12 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νησιού και κατά την απογραφή του 2011 είχε 281 κατοίκους.

Αξιοθέατα του Όθου είναι η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα και έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο και το λαογραφικό μουσείο που παρουσιάζει μια αναπαράσταση παραδοσιακού καρπαθίτικου σπιτιού. Ενδιαφέρον έχει το εργαστήρι ξυλογλυπτικής όπου κατασκευάζονται οι περίφημες λύρες της Καρπάθου.

Το Όθος γιορτάζει μοναδικά τις Απόκριες αναβιώνοντας την Καθαρά Δευτέρα το έθιμο του Λαϊκού Δικαστηρίου Ανήθικων Πράξεων. Οι τζαφτιέδες, δηλαδή οι χωροφύλακες, οδηγούν στο δικαστήριο κατοίκους μεταμφιεσμένους σε γυναίκες που κάνουν απρεπείς χειρονομίες και σχόλια ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη από τους «σεβάσμιους» του χωριού.

Φωτό: https://karpathos.gr/