Μενού Κλείσιμο

Ομβριακή Φθιώτιδας

Η Ομβριακή είναι χωριό της Φθιώτιδας, αμφιθεατρικά χτισμένη σε μέσο υψόμετρο 535 μέτρων στο οροπέδιο της αποξηραμένης λίμνης Ξυνιάδος, στις βόρειες πλαγιές του όρους Όθρυ. Διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Δομοκού και είναι ένα σύγχρονο χωριό με πληθυσμό 1.210 κατοίκων, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Το όνομά της οφείλεται στην κοντινή αρχαία λίμνη της Ξυνιάδας και στα όμβρια ύδατά της. Η αρχαία λίμνη, η οποία αναφέρεται από τον Ηρόδοτο και τον Απολλώνιο τον Ρόδιο, βρισκόταν σε υψόμετρο 463 μέτρων και τον χειμώνα τα νερά κάλυπταν μια έκταση 33.000 στρεμμάτων. Η αποξήρανσή της, ήδη από το 1926, κρίθηκε αναγκαία λόγω της ελονοσίας που μάστιζε την περιοχή, αλλά και την ανάγκη δημιουργίας νέων εδαφών για την εγκατάσταση προσφύγων. Τα αποστραγγιστικά έργα ολοκληρώθηκαν το 1972.

Το χωριό της Ομβριακής υπήρχε από το 1565, σύμφωνα με γραπτές αναφορές από το Μοναστήρι της Ρεντίνας. Μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους το 1881 ήταν πρωτεύουσα του νεοσύστατου τότε Δήμου Ξυνιάδος. Το 1923 εγκαταστάθηκαν στο χωριό πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και τη Θράκη και οικογένειες Σαρακατσαναίων.

Χαρακτηριστικά της Ομβριακής είναι τα στενά δρομάκια, τα σπίτια με τις κόκκινες σκεπές και τις περιποιημένες αυλές και οι φιλόξενοι κάτοικοι. Αξιοθέατα του χωριού είναι το βυζαντινό μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου του Ομβρικού, το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία και η Τσέρνη, ένα πανέμορφο σημείο με υπέροχη θέα προς τον Θεσσαλικό κάμπο με μία φυσική πηγή με αναζωογονητικό νερό, έναν τεράστιο πλάτανο και την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Στην Τσέρνη γιορτάζεται η Πρωτομαγιά από τους Ομβριακίτες, ενώ την παραμονή της Αγίας Παρασκευής αλλά και ανήμερα της εορτής στήνεται πανηγύρι. Ξεχωριστή θέση στη ζωή των κατοίκων έχει η εκκλησία του Αη-Γιώργη στην κεντρική πλατεία, η οποία χτίστηκε το 1900 στο ίδιο μέρος που υπήρχε και παλιότερα, πριν καταστραφεί από τους Τούρκους.