Μενού Κλείσιμο

Ομορφοχώρι Λάρισας

Το Ομορφοχώρι είναι ένα χωριό προσφυγικό που οι κάτοικοί του τηρούν τα έθιμα και τις παραδόσεις της πατρίδας των προγόνων τους. Υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Κιλελέρ και απέχει περίπου 8 χιλιόμετρα από τη Λάρισα.

Παλιότερα το χωριό ονομαζόταν Νέχαλη και αποτελούσε τσιφλίκι του Σκαλιόρα, ενώ οι κολίγοι έμεναν σε χαμόσπιτα που ήταν χτισμένα σε μία άγονη περιοχή, εκεί που βρισκόταν η λίμνη Κάρλα.

Μετά το 1923 εγκαταστάθηκαν στην περιοχή πρόσφυγες από την περιοχή της Καππαδοκίας και κυρίως από τα χωριά Νεβσεχίρ, Ποτάμια και Τζαλέλα. Από τον οικισμό Τζαλέλα που σημαίνει όμορφο προέρχεται και η σημερινή ονομασία του χωριού, καθώς είναι μετάφρασή του στα ελληνικά.

Μέχρι σήμερα οι νοικοκυρές του Ομορφοχωρίου συνεχίζουν τις γευστικές παραδόσεις της πατρίδας τους. Ανάμεσα στα νόστιμα εδέσματα που φτιάχνουν είναι και ένα ξεχωριστό γλύκισμα, το ίσλι, το οποίο φτιάχνεται τα Χριστούγεννα και κάνει το χωριό να μοσχομυρίζει από άκρη σε άκρη. Το ίσλι, παραδοσιακό γλύκισμα των Αρμενίων και των Ποντίων, έχει υπέροχη γεύση και μυρωδιά αλλά και ξεχωριστή όψη αφού η ζύμη είναι κεντημένη με περίτεχνο τρόπο.

Φωτό: Ομορφοχώρι Omorfochori | Facebook