Μενού Κλείσιμο

Όλυμπος Καρπάθου

Η Όλυμπος (ή Έλυμπος στην τοπική διάλεκτο) είναι ένα υπέροχο παραδοσιακό χωριό της Καρπάθου, όπου ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει. Οι κάτοικοι φορούν τις παραδοσιακές τους στολές, μιλούν με την τοπική διάλεκτο που έχει δωρικά στοιχεία και τα σπίτια έχουν τον δικό τους φούρνο και τον δικό τους ανεμόμυλο. Απομονωμένοι από το υπόλοιπο νησί για πολλά χρόνια οι κάτοικοι κατάφεραν να κρατήσουν ανόθευτο τον παραδοσιακό χαρακτήρα του χωριού.

Η ονομασία του χωριού προέρχεται από το βουνό που το περιβάλλει, το οποίο οι ντόπιοι τα παλαιότερα χρόνια το αποκαλούσαν Όλυμπο επειδή ήταν πολύ ψηλό.

Το χωριό ιδρύθηκε γύρω στον 7ο αιώνα όταν κάτοικοι από τους οικισμούς της Βρυκούντας και της αρχαίας Νισύρου ή Σάρου, που ήταν χτισμένοι στο βορειοδυτικό και βορειοανατολικό άκρο του νησιού αντίστοιχα, ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή για να αποφύγουν τις πειρατικές επιδρομές. Το χωριό χτίστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε τα σπίτια να είναι αθέατα από τη βόρεια και τη νοτιοδυτική πλευρά και η αρχιτεκτονική τους βασίστηκε στους οχυρωμένους νησιωτικούς οικισμούς του Μεσαίωνα. Είχε χτιστεί, μάλιστα, και κάστρο, ερείπια του οποίου σώζονται μέχρι σήμερα. Χαρακτηριστικό αρκετών εκκλησιών του χωριού είναι ότι δεν έχουν αγιογραφίες στους τοίχους, καθώς χτίστηκαν κατά τη διάρκεια της Εικονομαχίας.

Στην είσοδο του χωριού έχει στηθεί το άγαλμα της Ολυμπίτισσας, φιλοτεχνημένο από τον Γιάννη Χατζηβασίλη που έχει δημιουργήσει μουσείο στο χωριό, αφιερωμένο στα ήθη και τις παραδόσεις της Ολύμπου. Η Ολυμπίτισσα, ντυμένη με την παραδοσιακή της στολή και τα στιβάνια, τις παραδοσιακές μπότες, έχει δίπλα της δύο κίονες που αντιπροσωπεύουν τις ρίζες του τόπου: τη Βροκούντα και τη Σάρο. Στον ώμο της κρατά σε σεντόνι το παιδί της και έχει το βλέμμα στραμμένο στο χωριό της.

Οι κάτοικοι της Ολύμπου γιορτάζουν με μεγαλοπρέπεια τις θρησκευτικές γιορτές και ιδιαίτερα το Πάσχα όπου ακολουθείται ένα ιδιαίτερο τελετουργικό για κάθε ημέρα και τον Δεκαπενταύγουστο όπου φορούν όλοι τις στολές τους, μικροί και μεγάλοι, παίζουν λαούτο και λύρα και τραγουδούν μαντινάδες.

Φωτό: https://karpathos.gr/