Μενού Κλείσιμο

Οίτη Φθιώτιδας

Το χωριό Οίτη είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στις νοτιοανατολικές πλαγιές του ομώνυμου όρους σε υψόμετρο 700 μέτρων έχοντας απέραντη θέα προς τον Παρνασσό, τη Γκιώνα, τα Βαρδούσια, την Οίτη, το Καλλίδρομο, την Όθρυ, την άνω κοιλάδα του Κηφισού, τον κάμπο της Λαμίας και τον Μαλιακό Κόλπο.

Στην περιοχή του χωριού ζούσαν κατά την αρχαιότητα Δόλοπες και μετά Οιταίοι. Αποτελούσε πέρασμα από τη Βόρεια προς τη Νότια Ελλάδα και υποστηρίζεται από κάποιους ότι εκεί είχε ανάκτορο ο μυθικός Αχιλλέας. Πάνω από το χωριό υπάρχει ο επιβλητικός λόφος του «Αετού» με τα τείχη του αρχαίου κάστρου και σπηλιές.

Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, το χωριό ονομαζόταν Γαρδικάκι, τοπωνύμιο που διατήρησε μέχρι το 1930 οπότε του αποδόθηκε η σημερινή του ονομασία από το όρος και την αρχαία πόλη της Οίτης. Ο οικισμός μεταφέρθηκε στη σημερινή του θέση λίγα χρόνια μετά την Επανάσταση, όταν οι κάτοικοι του πάνω χωριού (Παναγία) και του κάτω (Ομυαλός) αγόρασαν όλη την έκταση και δημιούργησαν έναν συνεταιρισμό.

Ενδιαφέροντα αξιοθέατα του μικρού χωριού είναι η εκκλησία με το υπέροχο τέμπλο της, η Πάνω και Κάτω Βρύση, ο Νερόμυλος. Όμορφα μέρη κοντά στην Οίτη για τους λάτρεις της φύσης είναι το φαράγγι του Ασωπού ποταμού με τη γέφυρα που καταστράφηκε τρεις φορές κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, τα δάση ελάτης και βελανιδιάς, το Καταφύγιο Άγριας Ζωής Οίτης και το Βαθύρεμα.

Φωτό: https://www.lamia.gr/