Μενού Κλείσιμο

Νύβριτος Ηρακλείου

Η Νύβριτος είναι ένα όμορφο μικρό χωριό του νομού Ηρακλείου χτισμένο στους πρόποδες του όρους Αμπελάκια σε μια περιοχή με πυκνή βλάστηση, επιβλητικά βουνά και πολλές σπηλιές. Διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Γορτύνης και απέχει 38 χιλιόμετρα από την πόλη του Ηρακλείου και 19 χιλιόμετρα από τις Μοίρες. Κατοικείται από περίπου 200 άτομα που έχουν ως κύρια ασχολία τους την ελαιοκομία, την κτηνοτροφία και τη συλλογή φασκόμηλου.

Η ονομασία του χωριού είναι προελληνική. Αναφέρεται ως Ivrito το 1583 στον Καστροφύλακα και ως Gnivirto στον Basilicata.

Η κεντρική εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στην Παναγία και εορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου. Ενδιαφέρον έχει και το εκκλησάκι του Αγίου Μεθοδίου που βρίσκεται μέσα σε ένα σπήλαιο σε  πευκόφυτη περιοχή. Εκεί ασκήτευσε ο Άγιος Μεθόδιος, η μνήμη του οποίου εορτάζεται στις 25 Ιουνίου με το απολυτίκιό του να αναφέρει και το όνομα της Νύβριτου. Μέρος των λειψάνων του Αγίου μεταφέρθηκε κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας στην ιερά μονή Επανωσήφη στο Μεταξοχώρι, μία από τις παλιότερες μόνες του Ηρακλείου, όπου βρίσκονται μέχρι σήμερα. Το χωριό τιμά τον Άγιο με μεγάλο πανηγύρι που διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νύβριτου.

Φωτό: Νύβριτος Ηρακλείου Κρήτης | Heraklion | Facebook