Μενού Κλείσιμο

Νόστιμο Καστοριάς

 

 

Το Νόστιμο είναι ορεινός οικισμός, χτισμένος σε υψόμετρο 920 μέτρων, στο νότιο άκρο του νομού Καστοριάς στα όρια με τον νομό Κοζάνης. Απέχει 17 χιλιόμετρα από το Άργος Ορεστικό και 27 χιλιόμετρα από την Καστοριά, ενώ διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Ορεστίδος.

Η παλιότερη ονομασία του χωριού ήταν Νιστήμιον. Αργότερα μετονομάστηκε σε Κουφοξυλιά και στη συνέχεια σε Νόστιμο.

Το σημαντικότερο αξιοθέατο του Νόστιμου είναι το απολιθωμένο δάσος και το Μουσείο απολιθωμάτων. Η περιοχή ανακαλύφθηκε το 1935 όταν κάτοικος της περιοχής, εξορύσσοντας λιγνίτη, διαπίστωσε την ύπαρξη απολιθωμένων κορμών και θαλάσσιων απολιθωμάτων. Οι ανασκαφές ξεκίνησαν περίπου εξήντα χρόνια αργότερα και οι ερευνητές έφεραν στο φως το απολιθωμένο δάσος ηλικίας 27-23 εκατομμυρίων ετών. Τροπικά και υποτροπικά φυτά, απολιθωμένοι κορμοί από φοίνικες, δόντια καρχαρία, μύδια, αστερίες, κοχύλια και σαλιγκάρια προσφέρουν πολλές πληροφορίες για τις κλιματικές συνθήκες εκείνης της περιόδου. Το γεωλογικό δάσος θεωρείται ένα διατηρητέο μνημείο της φύσης με πολύ μεγάλη αξία. Ένα μεγάλο μέρος ευρημάτων βρίσκεται στη συλλογή του Μουσείου Απολιθωμάτων του Νόστιμου.

Kάθε χρόνο στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων των Χριστουγέννων διοργανώνεται στα μέσα του Δεκεμβρίου, λίγο πριν την βδομάδα των Χριστουγέννων, η «Γουρνοχαρά» ή «Γουρουνοχαρά». Στην πλατεία του χωριού δεκάδες κάτοικοι και επισκέπτες συγκεντρώνονται και γεύονται εδέσματα άλλα και άφθονο κρασί και τσίπουρο. Το έθιμο αυτό ήταν παλαιότερα το μεγάλο γεγονός των Χριστουγέννων, καθώς την παραμονή ή την επομένη της μεγάλης γιορτής της Χριστιανοσύνης σφάζονταν τα γουρούνια, τα οποία οι χωρικοί είχαν εκθρέψει επιμελώς για ένα χρόνο. Στη σχετική διαδικασία συμμετείχε όλη η οικογένεια.

 

 

Φωτό: http://www.tovoion.com/φωτοδιαδρομές/φωτοδιαδρομή-νόστιμο-καστοριάς-