Μενού Κλείσιμο

Νομιτσί Μεσσηνίας

 

 

Το Νομιτσί είναι ένα γραφικό χωριό της Μεσσηνίας, στη δυτική πλευρά της Μάνης, χτισμένο αμφιθεατρικά στους πρόποδες ενός μικρού λόφου με θέα στον Μεσσηνιακό κόπο και στην Κορώνη. Διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Δυτικής Μάνης και βρίσκεται στην οδό Καλαμάτας – Οιτύλου απέχοντας 57 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα.

Η προέλευση του ονόματός του προέρχεται από την ύπαρξη στην περιοχή Νομικής, τόπου λήψης αποφάσεων στα χρόνια της ακμής των αρχαίων Θαλαμών ή επειδή εκεί βρισκόταν η κατοικία των νομικών που εξυπηρετούσαν τις αρχαίες Θαλάμες. Υπάρχει και μία άλλη εκδοχή που θέλει την ονομασία του χωριού να οφείλεται σε έναν ζωγράφο που κατοίκησε στην περιοχή και ονομαζόταν Νομιτσής.

Η περιοχή γνώρισε ιδιαίτερη ακμή κατά τη βυζαντινή περίοδο και αυτό πιστοποιείται από τις πολλές βυζαντινές εκκλησίες που υπάρχουν στο Νομιτσί και αποτελούν εξαίρετα δείγματα βυζαντινής τέχνης. Πάνω από το χωριό βρίσκονται χαλάσματα μεσαιωνικού οικισμού.

Από τις πανέμορφες εκκλησίες του χωριού ξεχωρίζουν ο ενοριακός ναός του Αγίου Γεωργίου, με σπάνιες αγιογραφίες, ξυλόγλυπτο τέμπλο και επιβλητικό καμπαναριό του 1730, η Υπαπαντή (14ος αι.) με αγιογραφημένο τέμπλο, η μονόχωρη καμαροσκεπής Παναγίτσα με τοιχογραφία στην οροφή του υπέρθυρου, η Ανάληψη με τοιχογραφίες του 1704, ο Άγιος Ευστράτιος στον οικισμό Πάνω Κούμανι και ο Άγιος Νικόλαος με τοιχογραφίες από τη σχολή του Κουτήφαρη.

Σπουδαίο εκκλησιαστικό μνημείο αποτελεί η Μεταμόρφωση του Σωτήρος που βρίσκεται στον οδικό άξονα που συνέδεε από την αρχαιότητα την Έξω και τη Μέσα Μάνη και ανήκει στον τύπο του απλού σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού με τρούλο και χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 11ου αιώνα, αποτελώντας έναν από τους παλαιότερους βυζαντινούς ναούς της περιοχής.

Το Νομιτσί έχει και δύο όμορφες δημόσιες βρύσες με διακοσμητικά ανάγλυφα. Οι βρύσες αυτές χρησιμοποιούνταν παλιότερα για την ύδρευση του χωριού, για το πλύσιμο των ρούχων και για το πότισμα των ζώων.

 

 

 

Φωτό: https://messinianmani.gr/wp-content/uploads/2020/02/nomitsi.jpg