Μενού Κλείσιμο

Νομικιανά, Χανιά

Τα Νομικιανά είναι οικισμός της κοινότητας Ασφένδου Σφακίων του νομού Χανίων. Βρίσκεται σε απόσταση 1,5χλμ.από τη θάλασσα, σε υψόμετρο 180μ. περίπου. Σήμερα κατοικείται από 50 άτομα.

Εδώ υπάρχουν πολλά ελαιόδενδρα και χαρούπια και το εισόδημα των κατοίκων βασίζεται κυρίως στα προϊόντα αυτά. Τα τελευταία χρόνια λειτουργεί στην περιοχή και ένα εργοστάσιο.

Το χωριό πρέπει να πρωτοεμφανίστηκε κατά την εποχή των Σαρακηνών πειρατών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των σημερινών κατοίκων του.

Στα Νομικιανά βρίσκουμε τις εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου και της Τιμίας Ζώνης. Η τελευταία θεωρείται και θαυματουργή. Λέγεται ότι κτίστηκε πάνω σε μια πολύ παλιά βυζαντινή εκκλησία από κάποιον χωριανό, που λεγόταν Μπαρδομανόλης. Η εκκλησία γιορτάζει στις 31 Αυγούστου και την ημέρα αυτή γίνεται μεγάλο πανηγύρι που συγκεντρώνει πολύ κόσμο από τα γύρω χωριά. Παλιότερα πολλοί κάτοικοι απ’ όλα τα γύρω μέρη έφερναν ζώα τα σιμάρικα (που τα είχαν τάξει) στην Τίμια Ζώνη ανήμερα στη γιορτή της. Τα τασιμάρικα αυτά ήταν τα περισσότερα πρόβατα και κατσίκες, που τα έσφαζαν στην εκκλησία, τα έψηναν και τα διένειμαν στους πανηγυριώτες.

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα, 1980-1995.

Φώτο: https://www.angelfire.com/super2/greece/nomikiana.html