Μενού Κλείσιμο

Νιάτα Λακωνίας

Τα Νιάτα είναι ένα όμορφο λακωνικό χωριό, χτισμένο σε υψόμετρο 320 μέτρων. Διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Ευρώτα με έδρα τη Σκάλα από την οποία απέχει περίπου 24 χιλιόμετρα. Κατά την απογραφή του 2011 είχε 674 κατοίκους.

Η ίδρυση του χωριού χρονολογείται από τα βυζαντινά χρόνια, γύρω στον 13ο αιώνα. Η παράδοση λέει ότι ο Θεόδωρος Παλαιολόγος έφερε και εγκατέστησε στην περιοχή 10.000 Ηπειρώτες που δημιούργησαν τόσο τα Νιάτα, όσο και τα χωριά Κρεμαστή και Ζάρακα. Η ονομασία του οικισμού που αρχικά ονομαζόταν Νετάτα ή Ντάτα  δόθηκε το 1398 από τον Δεσπότη του Μυστρά.

Στα Νιάτα υπάρχει ένα μοναδικό στην Ελλάδα πάρκο με 86 πετρόκτιστα πηγάδια που χρονολογούνται από το 1560 έως το 1900. Το σημείο αυτό επιλέχθηκε από τους κατοίκους επειδή συγκρατούσε το νερό και έτσι άρχισαν να φτιάχνουν εκεί τα πηγάδια τους. Ξεχωρίζει το μεγάλο πηγάδι που κατασκευάστηκε μετά το 1905 για να καλύψει τις ανάγκες ολόκληρου του χωριού και σύμφωνα με την παράδοση όποιος έπινε νερό από εκεί παντρευόταν και έμενε για πάντα στα Νιάτα.

Αξιοθέατα του χωριού είναι επίσης οι παλιοί ανεμόμυλοι που στέκουν ακόμα πάνω στον λόφο και το μαρμάρινο μνημείο που βρίσκεται στην πλατεία για να θυμίζει την εισβολή του Ιμπραήμ στα Νιάτα στις 14 Σεπτεμβρίου του 1825. Το μνημείο έχει σκαλισμένα τα ονόματα 80 παιδιών που πουλήθηκαν στο σκλαβοπάζαρο της Πύλου και 30 ενηλίκων που σκοτώθηκαν. Ο συνολικός αριθμός των αιχμαλώτων μετά την εισβολή παραμένει άγνωστος καθώς έχουν γίνει περισσότερες από μια καταστάσεις με διαφορετικά στοιχεία. Μετά την Επανάσταση απελευθερώθηκαν ελάχιστα από τα άτομα που είχαν πουληθεί ως σκλάβοι με ενέργειες του Ιωάννη Καποδίστρια.

Φωτό: https://www.gtp.gr/ (© Facebook – ΟΙ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΑΣ)