Μενού Κλείσιμο

Νέος Καύκασος Φλώρινας

O Νέος Καύκασος, το γραφικό χωριό που «πρωταγωνιστεί» στην κινηματογραφική ταινία του Θεόδωρου Αγγελόπουλου «Το μετέωρο βήμα του πελαργού», βρίσκεται στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία, από την οποία απέχει μόνο ένα χιλιόμετρο. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 680 μέτρων στην περιοχή της Λυγκηστίδας, της αρχαίας χώρας της Μακεδονίας, υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Φλώρινας και απέχει περίπου 15 χιλιόμετρα από την πόλη. Οι περίπου 200 κάτοικοί του έρχονται αντιμέτωποι κάθε χειμώνα με δριμύ ψύχος και χιόνια εξαιτίας των ψυχρών ρευμάτων που έρχονται από τη γειτονική χώρα.

Το χωριό δημιουργήθηκε από Πόντιους που έφτασαν από την πόλη Καρς στον Καύκασο μετά το 1921 που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους.

Στη μέση του χωριού περνά η διαδρομή της αχρησιμοποίητης σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης – Μοναστηρίου, η οποία χτίστηκε το 1894. Στον Νέο Καύκασο υπήρξε επίσης ο συνοριακός σταθμός αυτής της διαδρομής τον 20ό αιώνα. Λίγα μέτρα έξω από τον Νέο Καύκασο ρέει ο ποταμός Σακουλέβας, ο οποίος περνά και μέσα από την πόλη της Φλώρινας.

Οι κάτοικοι έχουν κρατήσει πολλά από τα έθιμα των Πόντιων προγόνων τους διατηρώντας αναλλοίωτη μέσα τους την πατρίδα, όπως τη γνώρισαν οι περισσότεροι μέσα από τις διηγήσεις των δικών τους ανθρώπων. Ένα από αυτά είναι η θύμηση των νεκρών τους ανήμερα του Αγίου Πνεύματος, όπου στήνουν τραπεζομάντιλα στα μνήματα και πάνω τους εναποθέτουν ποντιακά εδέσματα. Τρώγοντας και τραγουδώντας πένθιμα τραγούδια με τη συνοδεία λύρας, κρατούν συντροφιά στους νεκρούς τους και θυμούνται στιγμές που είχαν ζήσει μαζί τους. Αυτό το ταφικό έθιμο ήταν πολύ διαδεδομένο στην ευρύτερη περιοχή της Τραπεζούντας, όπου δινόταν μεγάλη σημασία στην υστεροφημία των νεκρών και στο να παραμένουν «ζωντανοί» στη θύμηση των δικών τους.

Φωτό: https://www.greece.com/ ( by L.Kevrekidis)