Μενού Κλείσιμο

Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης

Η Νεοχωρούδα είναι χτισμένη σε υψόμετρο 220 μέτρων στις παρυφές του Σιβρίου, σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη. Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Ωραικοκάστρου και κατά την απογραφή του 2011 είχε 1.763 κατοίκους.

Η ύπαρξη του χωριού χρονολογείται από το 1505 και η ονομασία του προήλθε από τη μετοικεσία στη σημερινή του τοποθεσία, η οποία ήταν η τρίτη στη σειρά. Οι κάτοικοι της περιοχής αναγκάζονταν να μετοικήσουν σε πιο ορεινή περιοχή εξαιτίας λοιμικών επιδημιών.

Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας οι κάτοικοι του χωριού έλαβαν μέρος στον αγώνα για την ελευθερία, ενώ αρκετοί ήταν εκείνοι που συμμετείχαν και διακρίθηκαν στον Μακεδονικό Αγώνα.

Στο χωριό υπήρχε μέχρι το 1957 οπότε καταστράφηκε από πυρκαγιά η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής που είχε χτιστεί μεταξύ των ετών 1890-1915. Σήμερα, ο κεντρικός ναός της Νεοχωρούδας είναι ο Άγιος Νικόλαος. Είναι λιθόκτιστος, τύπου σταυροειδούς μετά τρούλου με ενσωματωμένο λιθόκτιστο καμπαναριό στην πρόσοψη και έχει τρία παρεκκλήσια: της Αγίας Παρασκευής (αγίασμα), του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Δημητρίου. Μέσα στο δάσος βρίσκεται ένα μικρό πέτρινο υδραγωγείο με τοξωτή είσοδο που το κάνει να μοιάζει σαν εκκλησάκι.

Σε μικρή απόσταση από το χωριό βρίσκεται το Βιοτεχνικό Πάρκο Νεοχωρούδας με πολλές βιομηχανίες και βιοτεχνίες.