Μενού Κλείσιμο

Νεοχώρι Χαλκιδικής

Χτισμένο σε υψόμετρο 550 μέτρων, το Νεοχώρι είναι ένα όμορφο χωριό που περιβάλλεται από δάση με καστανιές, βελανιδιές και οξιές. Ως μαντεμοχώρι της Χαλκιδικής, στο παρελθόν οι κάτοικοί του ασχολούνταν αποκλειστικά με την εξόρυξη μεταλλευμάτων έχοντας μάλιστα ειδικά προνόμια από τη Μεγάλη Πύλη του Σουλτάνου και τον αρμόδιο Μαντέμ Αγά. Σήμερα, οι κάτοικοι εκτός από την εξόρυξη μεταλλευμάτων ασχολούνται με την υλοτομία, την κτηνοτροφία και τη γεωργία με κυριότερο και φημισμένο προϊόν τα φασόλια.

Το χωριό φαίνεται ότι ιδρύθηκε κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και ονομαζόταν Γιενίκοϊ, δηλαδή Νεοχώρι, σε αντιδιαστολή με το γειτονικό Παλαιοχώρι. Το αντίστοιχο σλαβικό του τοπωνύμιο ήταν Νοβοσέλο, ενώ το ελληνικό Νεοχώρι καθιερώθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα.

Οι κάτοικοι του Νεοχωρίου συμμετείχαν στην Επανάσταση του 1821 με προεξάρχοντα αγωνιστή τον Δημήτριο Λάμπρου. Κατά τη διάρκεια του Β’  Παγκοσμίου Πολέμου, το 1944, το χωριό πυρπολήθηκε από τους Βούλγαρους σε αντίποινα κάποιας ενέδρας αντιστασιακών σε βουλγαρικό απόσπασμα.

Το χωριό έχει αρκετές εκκλησίες με πιο ξεχωριστές για τους κατοίκους αυτές του Αγίου Γεωργίου που είναι χτισμένη επί του προϋπάρχοντος μικρού ναού του Προφήτη Ηλία και του Αγίου Αθανασίου. Τα δύο μεγάλα πανηγύρια του Νεοχωρίου διοργανώνονται στις 20 Ιουλίου (του Προφήτη Ηλία) που γιορτάζει και το μικρό εκκλησάκι στον ομώνυμο λόφο και στις 2 Μαΐου που εορτάζεται η ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Αθανασίου. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η γιορτή του Αγίου Αθανασίου οργανώνεται στο Νεοχώρι από το 1820! Κατά τα διάρκεια των δύο αυτών πανηγυριών γίνονται διάφορες καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή πολλών Νεοχωριτών και κατοίκων των γύρω χωριών.

Φωτό: https://ergoxalkidikis.gr/