Μενού Κλείσιμο

Νέο Χωριό Κυδωνίας, Χανιά

Χωριό και κοινότητα της επαρχίας Κυδωνίας. Βρίσκεται στο βάθος καταπράσινης κοιλάδας, που διασχίζει ο χείμαρρος Ταυρωνίτης. Απέχει από τα Χανιά 27χλμ. και είναι κτισμένο σε υψόμετρο 100μ. και έχει σήμερα 850 κατοίκους.

Τα κύρια προϊόντα είναι λάδι, εσπεριδοειδή, κρασί, κτηνοτροφικά προϊόντα, φρούτα και σταφύλια. Στην κοινότητα Νέο Χωριό ή Νιο Χωριό υπάγονται οι οικισμοί:Καφούρος,Πετρές, Μετόχι, Άγιος Νικόλαος, Μουλαμεριανά, Λάκκοι, Πηγή, Λαγωνιανά, Μαχαιρίδα, Παπαδιανά και Πατελιανά.

Τ΄ όνομα του χωριού φανερώνει και την ηλικία του. Κατά τις μαρτυρίες των γερόντων, το σημερινό χωριό δημιουργήθηκε σιγά – σιγά κατά τα τελευταία 60 χρόνια από οικογένειες που ήρθαν από άλλους γειτονικούς οικισμούς που βρισκόταν σε ψηλότερα σημεία, επειδή τα χωράφια της κοιλάδας ήταν γόνιμα, αλλά και για να βρίσκονται κοντά στα συγκοινωνιακά μέσα.

Άλλες μαρτυρίες αναφέρουν ότι το χωριό κτίστηκε πριν από 500 περίπου χρόνια και έλαβε μέρος στους κρητικούς αγώνες, ιδιαίτερα στην επανάσταση του 1896 κατά των Τούρκων.

Πάντως οι γύρω οικισμοί του υπήρχαν και κατοικήθηκαν από Τούρκους. Υπάρχει μάλιστα και μια τοποθεσία με τ’ όνομα Τουρκαλιανά, επειδή εκεί κατοικούσαν αποκλειστικά Τούρκοι.

Τώρα έχουν απομείνει δύο ερειπωμένα σπίτια. Η υπόλοιπη περιοχή είναι χωράφια, τα οποία καλλιεργούνται.

Οι Γερμανοί κατοίκησαν την περιοχή και είχαν τα παρατηρητήριά τους στα γύρω υψώματα. Επιστράτευσαν όλους τους κατοίκους από 15 χρόνων και άνω και τους ανάγκαζαν να κάνουν αγγαρείες, για την κατασκευή δρόμων και αεροδρομίου. Οι κάτοικοι του χωριού βοηθούσαν και περιέθαλπταν τους συμμάχους.

Η κοινότητα έστησε ηρώο για να τιμήσει αυτούς που σκοτώθηκαν στον Αλβανικό πόλεμο.

Οι πεσόντες ήταν οι: Δ. Πατελάκης, Δ.Φυτράκης, Σ. Σταυρουλάκης, Α.Μουρδάκης, Μαραγκάκης, Βαρθολομαίου (υιός),Λεδάκης και Πατελάκης.

Στο Νέο Χωριό υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, καθώς και της Ευαγγελίστριας. που κτίστηκε το 1938 και είναι η μητρόπολη, καθώς και άλλη μία στην περιοχή Καφούρος. Στην τοποθεσία Λαγκαδιανά υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη.

Παλιότερες οικογένειες είναι οι Περάκηδες οι Μαραγκάκηδες και οι Φυτράκηδες.

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα, 1980-1995.