Μενού Κλείσιμο

Νέα Σάντα Ροδόπης

Η Νέα Σάντα είναι χωριό της Θράκης, χτισμένο σε υψόμετρο 170 μέτρων, στη βορειοανατολική άκρη του κάμπου της Κομοτηνής. Διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Μαρωνείας – Σαπών της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης και απέχει 14 χιλιόμετρα από τις Σάπες και 37 χιλιόμετρα από την Κομοτηνή. Στην τελευταία απογραφή πληθυσμού αριθμούσε 188 κατοίκους.

Η ίδρυση του χωριού έγινε το 1925-26 για να εγκατασταθούν Πόντιοι πρόσφυγες από τη Σάντα της Τραπεζούντας και Σαρακατσάνοι από την Ανατολική Ρωμυλία. Η Σάντα κατοικούνταν αποκλειστικά από Έλληνες μέχρι την ανταλλαγή των πληθυσμών Ελλάδας – Τουρκίας το 1923. Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο οικισμός είχε υποστεί μεγάλες καταστροφές και πολλοί κάτοικοι είχαν καταφύγει στην Τραπεζούντα και σε άλλα χωριά της γύρω περιοχής.

Στο βόρειο τμήμα του οικισμού της Νέας Σάντας εγκαταστάθηκαν οι Σαρακατσάνοι και στο νότιο τμήμα οι Πόντιοι. Το 1927 χτίστηκε η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου.

Σε λόφο κοντά στο χωριό βρίσκονται τα λείψανα της οχύρωσης Kales, η οποία έχει σχεδόν ορθογώνια κάτοψη και διέθετε στις γωνίες της κυκλικούς πύργους. Στο ύψωμα Kirneba υπάρχουν τα κατεστραμμένα λείψανα περιβόλου με μήκος 410 μέτρα, ενώ στο ψηλότερο σημείο τα ερείπια ενός πύργου που πιθανολογείται ότι είναι από τη βυζαντινή εποχή. Επίσης, σε απόσταση 9 χιλιομέτρων από τη Νέα Σάντα υπάρχει το ιερό του Θράκα Ιππέα. Η ευρύτερη περιοχή του χωριού περιβάλλεται από δάσος μοναδικής ομορφιάς.