Μενού Κλείσιμο

Νέα Φιλαδέλφεια Θεσσαλονίκης

Η Νέα Φιλαδέλφεια είναι χωριό της Θεσσαλονίκης, χτισμένο στις δυτικές όχθες του Γαλλικού ποταμού και νοτιοανατολικά της λίμνης Πικρολίμνη. Βρίσκεται στα όρια με τον νομό Κιλκίς και απέχει 29 χλμ. από το Κιλκίς και 25 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Ο πληθυσμός του χωριού κατά την απογραφή του 2011 ανερχόταν στους 923 κατοίκους, με τους περισσότερους να ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Επί Τουρκοκρατίας, η περιοχή ήταν τσιφλίκι Τούρκου μπέη και ονομαζόταν Νάρες. Κατοικήθηκε μετά το 1922 όταν εγκαταστάθηκαν εκεί πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, ενώ το 1927 έφτασαν και πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία. Ονομάστηκε Φιλαδελφιανά το 1927 και το 1967 έλαβε τη σημερινή της ονομασία.

Τα πρώτα χρόνια οι κάτοικοι ασχολήθηκαν με τη γεωργία καλλιεργώντας τα αγροτεμάχια που τους παραχωρήθηκαν και λιγότερο με το εμπόριο. Αργότερα δραστηριοποιήθηκαν στη βιομηχανία, στις κατασκευές και σε άλλες υπηρεσίες. Σήμερα, είναι ένας όμορφος οικισμός με καλές υποδομές για τους κατοίκους και ο πληθυσμός της αυξάνεται συνεχώς.

Στην είσοδο του χωριού, δίπλα στις όχθες του Γαλλικού ποταμού, βρίσκεται το καταπράσινο άλσος της Παναγίας Φιλαδελφειώτισας. Πίσω από το άλσος, σε φυσικό λόφο που είναι δίπλα στον Γαλλικό ποταμό, έχουν αποκαλυφθεί ίχνη οικισμού που αποδεικνύουν την κατοίκηση της περιοχής από την εποχή του σιδήρου και μέχρι τουλάχιστον τα κλασικά ή τα πρώιμα ελληνιστικά χρόνια.

Στις όχθες της Πικρολίμνης λειτουργούν ιαματικά λουτρά που έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό τους τη μαύρη λάσπη που προέρχεται από την κοίτη της λίμνης και ξενοδοχειακή μονάδα για τη διαμονή των επισκεπτών του υδροθεραπευτηρίου.

Φωτό: http://wikimapia.org/ (by arxitektonas)