Μενού Κλείσιμο

Νέα Αγριλιά Μεσσηνίας

Η Νέα Αγριλιά είναι ένα μικρό χωριό της Τριφυλίας, το οποίο δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 από κατοίκους του παλιού χωριού Αγριλιά που βρισκόταν βορειότερα. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 188 μέτρων και απέχει περίπου 17 χιλιόμετρα από την Κυπαρισσία και 13 χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. Διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Τριφυλίας και έχει ελάχιστους μόνιμους κατοίκους.

Στην περιοχή του χωριού έχουν βρεθεί μυκηναϊκοί θολωτοί τάφοι με κτερίσματα, όπως κοσμήματα και αιχμή δόρατος, που μαρτυρούν τη μακρόχρονη ιστορία της περιοχής. Το πρώτο χωριό κατοικήθηκε γύρω στον  14ο αιώνα από Αρβανίτες και πιθανολογείται ότι έλαβε την ονομασία του από τις άγριες ελιές που φύονταν στις γύρω πλαγιές.

Την εποχή της Ενετοκρατίας ο οικισμός αναφέρεται σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Το χωριό Αγριλιά (Agrilia), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).

Σήμερα, ο παλιός οικισμός είναι ερημωμένος αλλά πολλά παραδοσιακά σπίτια στέκουν ακόμα για να θυμίζουν ότι κάποτε εκεί υπήρχε ζωή. Κάποια από τα σπίτια μάλιστα χρονολογούνται γύρω στο 1700. Οι κάτοικοι της παλιάς Αγριλιάς μεταφέρθηκαν στην περιοχή του σημερινού χωριού για να εγκατασταθούν χαμηλότερα και πιο κοντά στη σιδηροδρομική γραμμή. Η παλιά από τη Νέα Αγριλιά απέχει περίπου 2 χιλιόμετρα.

 Φωτό: https://kopanakinews.wordpress.com/