Μενού Κλείσιμο

Μύτικας Αιτωλοακαρνανίας

Ο Μύτικας είναι χτισμένος δίπλα στη θάλασσα με τη μυτερή προεξοχή του να εισχωρεί στο Ιόνιο Πέλαγος, εξού και το όνομά του. Βρίσκεται ανάμεσα στον Αστακό και τη Βόνιτσα σε μια περιοχή με πλούσια βλάστηση και παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά. Διοικητικά υπάγεται στη Δημοτική Ενότητα Αλυζίας του Δήμου Ξηρομέρου και κατά την απογραφή του 2011 είχε 759 κατοίκους.

Ο Βρετανός περιηγητής του 19ου αιώνα Ουίλιαμ Μάρτιν Ληκ αναφέρει την ύπαρξη ρωμαϊκού κτιρίου στο ακρωτήρι γεγονός που θα μπορούσε να σημαίνει ότι εκεί βρισκόταν ένας ρωμαϊκός οικισμός.

Ο σημερινός οικισμός έχει όμορφα καλοδιατηρημένα αρχοντικά, σπίτια με παραδοσιακή αρχιτεκτονική και έναν ωραίο πλακόστρωτο δρόμο που συνδέει την είσοδο του χωριού με το λιμάνι. Ξεχωριστό αξιοθέατο του Μύτικα είναι το εκκλησάκι της Αγίας Ελεούσας που βρίσκεται στο βουνό και αποτελεί μια μυσταγωγική σπηλιά με κατανυκτική ατμόσφαιρα και εντυπωσιακές τοιχογραφίες. Από εκεί ψηλά η θέα είναι εκπληκτική και απλώνεται από το απέραντο γαλάζιο μέχρι τον Κάλαμο, τον Καστό και τη Λευκάδα.

Σε απόσταση μόλις ενός ναυτικού μιλίου από τον Μύτικα βρίσκεται το καταπράσινο νησί Κάλαμος με το δάσος που φτάνει μέχρι τη θάλασσα και τα πεντακάθαρα νερά του.

Κάθε καλοκαίρι διοργανώνονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις «Αλύζια» και η Γιορτή της σαρδέλας, όπου φυσικά η σαρδέλα έχει την τιμητική της και «συνοδεύεται» από πολύ μουσική και χορό.